Antene 5G, incendiate că ar avea legătură cu virusul: „Sunt furios și scârbit”

Antene 5G, incendiate că ar avea legătură cu virusul:

O conspirație care circulă online încă de când China a raportat probleme mari din cauza epidemiei a ajuns acum să producă daune serioase. Oamenii cred că există o legătură între tehnologia 5G, încă în fază de implementare, și virusul care a paralizat planeta. Recent, au mers până într-acolo încât să incendieze turnuri 5G.

Teoria conspirației care ar explica legătura dintre 5G și virus susține că tehnologia aceasta ar fi calea de control pentru nanoroboți din organismul oamenilor. Asta în ciuda dovezilor că tehnologia 5G încă n-a fost pe deplin implementat și, totodată, că nu există nici cea mai mică dovadă care să indice așa ceva. E o teorie conspiraționistă la granița cu un film SF prost, dar oamenii n-au o problemă să-i dea credit.

În Marea Britanie, cel puțin trei turnuri 5G au fost incendiate în doar o săptămână, după cum a detaliat BBC. Totodată, Stephen Powis, directorul NHS (autoritatea medicală din Marea Britanie), a spus că tehnologia 5G e mai utilă ca niciodată, mai ales acum când atât de multă lume stă acasă.

„Sunt absolut furios și scârbit că oamenii au ajuns să facă așa ceva împotriva unei infrastructuri de care avem nevoie în timpul acestei crize.”
Stephen Powis

De cealaltă parte, companiile telecom se plâng că angajații sunt atacați pe motiv că implementează tehnologia 5G. „Așa ceva nu e acceptabil și are impact direct asupra abilităților noastre ca industrie să să menținem capacitatea rețeleor pentru susținerea oamenilor care acum muncesc de acasă sau a conectivității critice pentru serviciile de urgență.”

Nu există nicio legătură între 5G și virus. Dar chiar și vedetele cred fără probleme în așa ceva

subiecte-virale-5g-conspiratie
Subiecte virale pe Facebook și YouTube despre 5G în 2019

Recent, chiar și actorul Woody Harrelson a contribuit la amploarea subiectului, distribuind această teorie a conspirației pe contul de Instagram, după cum notează Buzzfeed News.

Ce se întâmplă acum e că oamenii caută răspunsuri despre epidemie în aproape orice, chiar și 5G. În ciuda conspirației, nu există nicio legătură între tehnologia telecom și virus sau răspândirea acestuia.

Ce stă la baza oricărei tehnologii wireless, inclusiv pentru 5G, e unda radio. De la Wi-Fi pâna la 5G și raze X, totul e în zona asta. Despre ce se discută cel mai des când vine vorba de 5G e frecvența. Aceasta e măsurată în herzi și reprezintă cantitatea de unde care trec, într-o secundă, printr-un punct. Frecvența e corelată cu lungimea undei – de la 100 mii de kilometri până la 1 picometru (adică foarte puțin). Astfel, dacă lungimea de undă e mai mică, frecvența crește.

spectrul electromagnetic
După cum vezi în graficul de mai sus, undele radio și microundele sunt 3 kHZ și 300 Ghz, cu lungime de undă de la un milimetru până la un metru

Nu doar 5G e în atenția oamenilor, dar când vine vorba de tehnologia wireless aici poate nu te-ai fi așteptat la așa ceva. Altfel, circulă deja o multitudine de teorii, inclusiv că Andreea Esca a știut de pandemie. Spoiler: toată lumea știa că așa ceva vine – știau de aproape 20 de ani. Dar niciun stat n-a făcut din asta o politică publică și să se asigure că are tot ce-i trebuie. A zis-o și Bill Gates.