Dacă cea mai bună cameră e cea din buzunar, am pus în el un Huawei Mate 40 Pro să văd cum se descurcă

Dacă cea mai bună cameră e cea din buzunar, am pus în el un Huawei Mate 40 Pro să văd cum se descurcă

Huawei Mate 40 Pro ar trebui să ofere tot ce are mai bun compania pentru 2020. Când vine vorba de procesor, ecran și încărcare rapidă e așa. Mai rămân camerele foto.

În octombrie, Huawei a lansat Mate 40 Pro și odată cu el promisiunea că e cea mai bună cameră. Ai putea spune că de pe un telefon, dar cum majoritatea utilizatorilor doar atât au, ar trebui să fie excelentă. Așa că l-am folosit mai bine de două săptămâni ca să văd ce loc are între celelalte telefoane.

Înainte de-a detalia trebuie abordat un subiect: înlocuiește telefonul o cameră foto sau nu? Când vine vorba de calitate, de detalii, de culori (dependent de fiecare producător) sau pur și simplu de procesarea fișierelor după ce-ai făcut pozele nu e acolo și probabil telefonul nu va fi niciodată acolo. Totodată, nu asta e ideea.

Huawei Mate 40 Pro impresii foto-video 2

În timp ce în buzunarul fiecărui e un telefon, în mâna sau de gâtul fiecăruia nu-i o cameră foto dedicată. Telefonul e folosit atât pentru cele mai emoționante și frumoase momente din viața ta, cât și pentru rețele sociale, liste de cumpărături sau lucruri pe care le pozezi ca să nu le uiți. Pentru toate acestea, telefonul trebuie să fie impecabil. Să se descurce și cu cele mai intime imagini, dar și cu cele mai memorabile. Unde e Huawei Mate 40 Pro în ecosistemul acesta?

Huawei Mate 40 Pro are trei camere foto și una care se remarcă față de concurență

Huawei Mate 40 Pro impresii foto-video 3
Aplicația camerei foto în meniul de multitasking

O cameră foto de pe telefon, oricât ar vrea producătorii să crezi că produce rezultate prin magia inteligenței artificiale, este, mai des decât ai bănui, limitată de fizică. De la obiectiv până la dimensiunea senzorului, fiecare cameră foto de pe telefon se încadrează în anumite limite.

Pentru Mate 40 Pro, Huawei a continua cu așezarea în cerc ca la Mate 30 Pro și le-a organizat așa: un senzor principal de 50 megapixeli cu o dimensiune de 1/2,8 inci și f/1.9; un senzor pentru ultrawide de 20 MP, 1/1,54 inci și f/1.8; pentru zoom un senzor de 12 MP, 1/3.56 inci și f/3.4. Senzorul principal, deși cu un număr imens de pixeli, produce poze la 12 MP (combină patru într-unul de calitate; poți alege și poze de 50 MP, dar nu recomand). În fine, pe video, telefonul trage la maximum 4K 60 de cadre pe secundă.

După cum vezi din cifre, senzorul principal, dar și cel de pe ultrawide e de aproape două ori mai mare decât cel dedicat zoomului. Altfel spus, mai multă lumină care face pozele mai bune. Totodată, o bizarerie: senzorul ultrawide are un obiectiv un pix mai luminos decât senzorul principal.

Huawei Mate 40 Pro are așa ceva atât pentru video, în special, cât și ca pozele alea în care intră aproape tot ce vrei să iasă mai bine. O alegere excelentă și, sper, una care va forța și alți producători să facă așa, chiar dacă unghiul de cuprindere e mai strâns (ceea ce, la o adică, e irelevant pentru majoritatea utilizatorilor).

În spatele întregului ansamblu fizic stă procesorul: Kirin 9000 pe care Huawei îl laudă cu orice ocazie. Și e de înțeles, că-i cel mai nou și mai performant, cu accent pe îmbunătățiri când vine vorba de inteligență artificială (adică procesare de cantități mare de date) și chiar optimizarea imaginilor.

Procesorul e cel care a făcut diferența, în ultimii ani, pe telefoane. Poți lua exemplu un telefon legendar: Nokia 808 PureView. A fost primul cu un senzor imens și care folosea ideea de-a avea zoom optic prin decuparea cadrului final din senzorul mare. Dar în spatele lui stătea un procesor învechit, dar și un sistem de operare (Symbian) deloc optimizat să proceseze pozele mai bine (mai precis, aplicația dedicată camerei să facă asta). În fine, un senzor excelent fără celelalte componente la fel de importante, dacă nu chiar mai importante, a rămas legendar prin premiera reușită.

În cazul Huawei Mate 40 Pro, întâi faci poza, apoi vine partea în care ai cu adevărat o poză. Trece prin procesarea de pe telefon și la final ai acele cadre cu care chiar te poți lăuda.

Cu toate acestea, cum se descurcă Mate 40 Pro?

Poza trasa cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro

Răspunsul, pe scurt, ar fi: excelent. Dar am și câteva argumente. Ține foarte bine de detalii, umbre și zonele luminate pe toate camerele, în majoritatea condițiilor când ai lumină. Nu e neapărat o performanță nemaivăzută, dar este o performanță că ai la final poze cu un echilibru bun între lumini și umbre și pentru care focalizarea funcționează excelent în toate cazurile.

Camera ultrawide e impresionantă imediat ce treci pe acest telefon de la altele care propun așa ceva. E mai luminoasă, cu mai puține probleme în colțuri sau pe margini și cu ceva mai multe detalii păstrate în imaginea finală. E extrem de utilă mai ales pe video, operațiune pentru care a și fost gândită. Îți oferă un unghi mai mare de cuprindere decât ai vedea propriu-zis cu ochiul liber (fără a pune la socoteală vederea periferică).

Când vine vorba de zoom situația e un pic mai difuză. În timp ce Huawei s-a remarcat prin opțiunea de-a oferi zoom din plin (5x optic, 10x hibrid), focalizarea nu-i la fel de bună ca pe celelalte camere. Nu că ar fi oribilă, dar sunt momente în care fie focalizează mai lent, fie are un moment de „derută”.

Cadru tras cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro

Poate și din cauza mecanismului de funcționare (un sistem de tip periscop cu o prismă între senzor și imaginea propriu-zisă). Poate și din cauza senzorului prea mic. Poate fi îmbunătățită, cu siguranță, dar, în acest moment, te poți baza pe camera asta în condiții în care lumina e bună, iar subiectul nu se mișcă foarte repede. Eu am încercat pe un câine, al meu, în timp ce alerga după ale lui. Undeva la 90% din imagine au fost în regulă, dar nu știu când apare cele 10%.

La fel ca la camerele dedicate, și telefoanele au un anumit aspect al lor, un mod în care generează culorile și diversele nuanțe. Aici intervine și ideea inteligenței artificiale: să identifice elemente din cadru (iarbă, copaci, cer, mare, flori) și să le reproducă și îmbunătățească. În acest sens, cel mai bine vezi cum abordează fiecare producător situația în imaginile trase cu camera wide, principală.

Cadru tras cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro

La Huawei Mate 40 Pro am sesizat patru tendințe: verdele e verde spre foarte verde, albastrul cerului e mai pronunțat, zonele albe sunt accentuate și zonele de contrast sau cu nuanțe de negru sunt amplificate. Rezultatul final, în majoritatea cazurilor, e unul bun.

Obții imagini cu un contrast bun, culori accentuate și detalii. Pe detalii că se descurcă cel mai bine și pe a menține un echilibru al contrastului în funcție de cadru. Dacă e nevoie, poate amplifica umbrele ca să ai mai multă latitudine de expunere. Toate acestea se întâmplă, propriu-zis, după ce-ai declanșat. Huawei Mate 40 Pro oferă cel mai bun mix între hardware și software din tot ce-a făcut compania până acum.

Cadru tras cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro

Am experimentat și cu fișiere RAW și a fost un semi-eșec. Pe o cameră DSLR sau mirrorless, fișierul RAW e nemaipomenit. Îți permite să recuperezi foarte mult din lumini, umbre, detalii, culori. Poți schimba complet o imagine prin procesarea acestuia. În cazul fișierelor RAW din telefon am descoperit o limitare: procesarea pe care telefonul o face pentru o imagine finală curată și bună nu e încă disponibilă pe Lightroom, de exemplu. E și un moment bun să vedem cum industria de software pentru prelucrat imagini de va adapta, dar în prezent e depășită.

În funcție de câtă lumină ai, îți recomand însă și poze RAW, dacă deja ești familiarizat cu concept. Poți experimenta mai mult cu luminile, umbrele, poți corecta defecte (obiecte pe care nu le mai vrei în cadru sau retușat portrete) și ai mult mai multe opțiuni de-a umbla la culori decât pe un JPG. Fișierul RAW e obținut doar în modul Pro, acolo unde e și opțiunea JPG-L, adică o imagine la rezoluție maximă. Ține însă cont că atunci nu mai e procesată de telefon la maximum și unele artefacte pot rămâne.

Cadru tras cu Mate 40 Pro în format RAW și procesat în Lightroom
Cadru tras cu Mate 40 Pro în format RAW și procesat în Lightroom

Când vine vorba de video, te duci până la 4K și telefonul se descurcă excelent. De la focalizare până la culori și expunere poți trage acele clipuri pe care le vrei păstrate pentru totdeauna. Un capitol la care mai e loc de îmbunătățit e cum gestionează zonele puternic luminate in ansamblul cadrului. Uneori e posibil să fie arsă zona respectivă, ceea ce ar putea fi reparat cu un mod HDR în timp real ceva mai agresiv. Totuși, este un mic inconvenient pe care nu-l întâlnești prea des.

Stabilizarea e, totodată, foarte bună în modul normal și poți activa o funcție suplimentară care „îngheață” cadrul cât stai cât de cât nemișcat. În mișcare e un rezultat similar cu ce-ai obține cu un sistem dedicat de stabilizare ca pentru camere profesionale. Sigur, în limitele senzorului destul de mic, ceea ce înseamnă că la mișcări bruște vei observa o deformare a imaginii în special la colțuri, dar măcar vei avea totul stabilizat.

Cadru tras cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro

Mai e o funcție nouă pe Huawei Mate 40 Pro, care nu ține de cât de bine filmează telefonul, care te-ar putea încânta. E vorba de o implementare a ideii de stories. Sunt câteva moduri prestabilite în care telefonul filmează un clip de câteva secunde. Alegi, să zicem, că vrei video de cafea. Tot ce trebuie să faci acolo e să ții telefonul fixat în direcția subiectului și el face totul.

E o idee excelentă și ar putea fi foarte bine una care să fie crescută frumos în viitor ca un fel de „kitul creatorului de conținut pe fugă”. E bun de stories, pe Instagram, sau doar de clipuri de distribuit cu cine vrei.

Tot la capitolul video mai e și opțiunea de a urmări automat un subiect. Apeși un buton, telefonul detectează despre ce e vorba și va fi atent la subiectul respectiv. Poți face asta, de exemplu, la un meci de baschet sau, într-un scenariu ceva mai apropiat fiecăruia, pentru videourile cu prieteni, familie, ca să fii sigur că cine trebuie e în centrul atenției. Sunt curios dacă va prinde opțiunea și dacă oamenii o vor folosi. Deocamdată, ideea e bună.

Și încă un lucru despre poze, telefoane și conținutul digital

Cadru tras cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro
Cadru tras cu Mate 40 Pro

Ce ar mai avea nevoie telefonul e un mod bun spre foarte bun în care să procesezi pozele după ce le-ai făcut și chiar videourile. Ambele sunt utile, în implementarea de acum, dar nu sunt chiar înlocuitor de o aplicație dedicată. Și când vine vorba de aplicații din zona asta încă e nevoie de numele mari, cum ar fi Photoshop Express sau Lightroom, Premiere Rush, FiLMiC Pro sau VSCO. În prezent, poți avea Snapseed (dar nu indexează în niciun fel pozele procesate). Totodată, știu că asta e o cerere pentru o minoritate.

Cei mai mulți utilizatori își trec pozele prin editorul galeriei foto, foarte bun de altfel, sau direct prin filtrele de pe Instagram sau Retrica. Și așa am aflat ceva nou de la Huawei. Știam efectul, dar nu știam cauza.

Dacă faci o poză cu aplicația Instagram atât pe iPhone, cât și pe Android, cel mai bine va arăta pe iPhone. Asta nu pentru că ar avea o cameră mai bună, ci pentru că Instagram are acces mai amplu la cum poate folosi camera respectivă. Huawei susține că pentru toți dezvoltatorii care livrează astfel de aplicații pentru AppGallery face același lucru. Retrica e una dintre aplicațiile care deja au folosit acest acces și, ei bine, rezultatele nu-s deloc rele. Acest tip de acces e necesar, mai ales de vreo doi – trei ani de când camerele de pe telefoane au devenit atât de bune.

În fine, am ajuns la sfârșit. Înlocuiește un Huawei Mate 40 Pro o cameră foto dedicată? Pentru cei mai mulți da, pentru că telefonul este singura cameră foto „dedicată”. Pentru ceilalți, cei puțini și care investesc în camere, este o prelungire a acesteia. Deja fac poze sau filmează pentru plăcerea lor sau ca meserie și atunci vor ceva bun și pe telefon. Și Mate 40 Pro e o alegere bună. Pentru toți ceilalți e una excelentă.

Pe lângă un sistem triplu foarte bun de camere, ai și-o aplicație de galerie care îți sortează imaginile și te ajută să le găsești ușor pe cele relevante. Sau îți poate scoate în evidență anumite momente din viața trasă în poze sau video. Iar opțiunea de stories din video e o implementare utilă ca să ai niște momente gata editate, cu tot cu muzică. Pe scurt, dacă aveai nevoie de un motiv pentru a cumpăra Huawei Mate 40 Pro atunci tot ce oferă pentru foto-video e cel mai bun. Al doilea ar fi încărcarea foarte rapidă și ecranul la 90 Hz.

Răzvan Băltărețu
Articol scris de
Răzvan Băltărețu
Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși.
Etichete:
Comentarii
Răzvan Băltărețu
14:53 / 24.11.2020