11 ian. 2020 | 09:50

Cercetătorii tocmai au descoperit craterul unui meteorit care a lovit planeta acum 800.000 de ani

ACTUALITATE
Cercetătorii tocmai au descoperit craterul unui meteorit care a lovit planeta acum 800.000 de ani

Un meteorit a lovit planeta Pământ acum aproximativ 800.000 de ani, iar cercetătorii tocmai au descoperit locul impactului.

Impactul a avut loc acum 790.000 de ani și deși meteoritul a lovit foarte puternic planeta noastră, cercetătorii au încercat timp de aproape un secol să identifice o urmă exactă a evenimentului. Aceștia știu că impactul a avut loc datorită tectitelor: roci din sticlă formate în mod natural la locul de impact al unui meteorit cu suprafața Pământului. Acestea au ajuns să acopere 10% din suprafața planetei noastre: din sud-estul Asiei până la Antarctica, dar și de-a lungul Oceanelor Pacific și Indian.

Acum, o echipă de cercetători crede că a reușit să descopere craterul format de acest impact. Aceștia sunt încrezători că este îngropat sub un strat de lavă din statul asiatic Laos.

Analiza geochimică și informații legate de gravitația locale le-au spus cercetătorilor că acest crater se afla în sudul Laosului, pe platoul Bolaven. Impactul antic a fost ascuns sub un câmp de lavă vulcanică răcită care se întinde pe o suprafață de aproape 5.000 de kilometri pătrați, au informat oamenii de știință într-un nou studiu.

Cercetătorii au descoperit craterul unui meteorit care a lovit planeta acum 800.000 de ani

Conducătorul echipei din cadrul Earth Observatory din Singapore, Kerry Sieh, a încercat să descopere acest crater de ani de zile. Totuși, de multe ori a ajuns într-un punct mort. Unul dintre motivele pentru care descoperirea craterului a fost atât de dificilă îl reprezintă cantitatea uriașă de tectite pe care impactul le-a generat. Evenimentul ar fi incinerat toate plantele și animalele de pe o rază de aproape 500 de km de la locul impactului

Estimările anterioare legate de dimensiunea craterului format de meteorit au variat de la 15 kilometri la 300 de kilometri.

Acum, cercetătorii au descoperit o zonă de interes caracterizată de o anomalie gravitațională. Măsurătorile acestora au indicat un crater eliptic, alungit, cu dimensiuni de aproximativ 100 m grosime, aproximativ 13 km lățime și 17 km lungime.