Ca-n starea de urgență: Guvernul se pregăteșe să închidă, din nou, restaurantele și barurile. Unde se va întâmpla

Ca-n starea de urgență: Guvernul se pregăteșe să închidă, din nou, restaurantele și barurile. Unde se va întâmpla

Guvernul se pregătește, din nou, să închidă restaurantele și barurile din cauza numărului mare de infectări din ultimele zile. E a doua zi consecutiv când numărul de cazuri noi de coronavirus depășește 2.000.

Guvernul vrea să ia măsuri drastice pentru a limita răspândirea noului tip de virus. Premierul Ludovic Orban susține că ia în calcul închiderea localurilor acolo unde rata de infectare e mare. În această situația e și municipiul București, dar în cazul Capitalei s-au putea lua decizii doar pentru anumite sectoare.

Un lucru e clar, însă, după cum a precizat șeful Guvernului. În localităţile în care este depăşit procentul de infectări se va decide restricţionarea activităţii.

Guvernul se pregătește să închidă, din nou, barurile și restaurantele

Premierul Ludovic Orban a declarat că în localităţile în care se va constata că procentul infectărilor cu COVID a fost depăşit, faţă de cel stabilit de autorităţi, acestea vor lua decizia ca, o perioadă, activitatea restaurantelor să fie restricţionată.

„În acele localităţi în care este depăşit procentul, care este stabilit de 1,5 %, se va lua decizia ca, o perioadă, până scade procentul sub 1,5%, să se restricţioneze activitatea. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă are atribuţii pentru dispunerea de restricţii la nivel naţional. Conform Hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă, în baza propunerii CNSU, deciziile se iau la nivel judeţean sau, respectiv, la nivelul Bucureştiului, la nivel municipal, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă în Bucureşti. (…) E o anumită îngrijorare. Acum, trebuie să vă spun că în anchetele epidemiologice, pe baza datelor care mi-au fost puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii, nu neapărat mersul la restaurant în condiţii normale este cel care duce la mărirea riscului de transmitere, cât evenimentele – nunţi, botezuri… Pentru că aici realitatea este că nu se respectă regulile, numărul maxim de persoane, distanţarea şi aşa mai departe. La nunţi, fiind evenimente fericite, oamenii ignoră regulile normale”, a spus Orban.

Premierul a precizat, întrebat referitor la Capitală, că „e în discuţie şi această posibilă evaluare, să facem o diferenţiere a cazurilor pe sectoare”, dar a adăugat că „Bucureştiul în sine este Bucureşti, trecerea dintr-un sector în altul este foarte frecventă”.

Restaurantele și barurile au mai fost închise la începutul pandemiei. Sub presiunea patronatelor din HoReCa, însă, s-a luat decizia redeschiderii lor, atunci când situația nu era atât de gravă ca acum.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: