Google Maps te-nvață greșit geografie și-ți arată granițele țărilor în funcție de locația ta

Google Maps te-nvață greșit geografie și-ți arată granițele țărilor în funcție de locația ta

Google nu vrea probleme cu guvernele lumii, așa că își modifică hărțile de pe Maps în funcție de utilizatorii care le afișează și locația acestora.

Chiar și în 2020, pe glob există mai multe conflicte între state, legate de teritorii. Partea proastă e că harta lumii arată diferit pentru utilizatori, în funcție de locația în care se află: cel puțin pe aplicația de hărți a Google.

Avem exemplul regiunii Kashmir: India și Pakistan se luptă de 70 de ani pentru aceasta, iar disputa a ajuns de multe ori la conflicte sângeroase. Până acum, zeci de mii de oameni au murit, din ambele părți, pentru această cauză.

Dar ce legătură are Google cu asta? Ei bine, pe Google Maps, granițele pentru acest teritoriu arată diferit, în funcție de locația din care încerci să le afișezi. Dacă ești în India, atunci când te uiți pe Maps, Kashmir este afișată drept teritoriu indian. Pe de altă parte, pentru utilizatorii de pe teritoriul Pakistanului, Kashmir este catalogată drept o regiune aflată în dispută, teritoriu care nu ar aparține nimănui.

Aceasta nu este singura situație. Același lucru se întâmplă pe Maps și în cazul căii navigabile care separă Iranul de Arabia Saudită. Dacă te uiți din Iran, acesta se numește Golful Persic. Dar dacă te uiți din Arabia Saudită, acesta are denumirea de Golful Arabiei.

Google retrasează granițele politice pe Maps

Compania spune că lucrează cu organizații precum United Nations Group of Experts on Geographical Names (UNGEGN) pentru a lua aceste decizii, dar verifică și tratate sau armistiții. Menționează și că se consultă cu guvernele locale atunci când afișează granițele sau numele locațiilor de pe Google Maps.

Google nu este singura companie care face acest lucru. Avem și exemplul Apple și peninsula Crimeea. Pentru utilizatorii de pe teritoriul Rusiei, aplicația Apple Maps, compania arată că peninsula aparține statului rus. În afara Rusiei, Apple Maps nu arată ca teritoriul Crimeei ar aparține vreunei țări.

Citește și: