02 sept. 2020 | 16:50

Goana după un loc de muncă: cum a doborât piața muncii toate recordurile în pandemie

ACTUALITATE
Goana după un loc de muncă: cum a doborât piața muncii toate recordurile în pandemie

Criza sanitară a produs schimbări importante pe piața muncii, acolo unde s-au doborât mai multe recorduri. Perioada de concedii a fost înlocuită, vara aceasta, cu o perioadă în care mulți oameni și-au căutat un loc de muncă.

Piața muncii a doborât toate recordurile în pandemie. S-a întâmplat în contextul în care rata șomajului din România a atins cel mai mare nivel din ultimii patru ani. Au fost luni grele, în care multe afaceri s-au închis din cauza pandemiei și, pe cale de consecință, angajații au rămas pe drumuri.

Unele companii care încă rezistă au fost forțate să facă reduceri de personal. Un studiu eJobs arată că, de regulă, perioada iunie-august era una liniștită pe piața muncii, oamenii preocupându-se mai ales de vacanțe și concedii.

Anul acesta, însă, a fost altfel. Pentru că mulți au fost în căutarea unui job.

Goana după un loc de muncă

Potrivit studiului, căutările de joburi au atins praguri record, în special în ultimele trei luni. Astfel, în perioada iunie-august au fost înregistrate aproape 4 milioane de aplicări, fiecare lună depășind recordul dinaintea pandemiei, respectiv de 1,1 milioane de aplicări pe lună.

”Dacă în ianuarie sau în februarie angajatorii se plângeau că nu găsesc suficienți candidați, acum sunt poziții pentru care cu greu fac față volumului de CV-uri primite. Această mobilizare masivă s-a văzut în toată țara, nu doar în Capitală, candidații devenind extrem de atenți la joburile scoase în piață, dar și mult mai flexibili decât până acum. Vedem tineri care se angajează mult mai devreme, candidați mai dispuși decât înainte la reconversie, dar și specialiști care, cel puțin pentru moment, acceptă și poziții sub nivelul lor de experiență și pregătire”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

De remarcat e și creșterea interesului pentru joburi remote, adică cele în care angajaților li se permite să lucreze de acasă. Au apărut, de altfel, și mii de astfel de joburi, spre deosebire de perioada dinaintea declanșării pandemiei, când numărul de opțiuni era relativ redus, mai spune reprezentantul platformei joburi.

Per total, a fost 420.000 de candidați aflați în căutarea unul loc de muncă în iunie, iulie și august, dintre care aproximativ 100.000 au fost candidați noi pe www.ejobs.ro. Cei mai mulți au fost din categoria de vârstă 25-35 de ani, urmați de cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

În ultimele trei luni, angajatorii au scos în piață peste 90.000 de joburi, domeniile pentru care s-au căutat cei mai mulți angajați fiind vânzări, producție, IT / telecom, call center / BPO sau banking.

”Vara aceasta au lipsit din topul angajatorilor turismul și horeca, însă ne așteptăm la o revenire, chiar și pe acest segment, din toamnă. De altfel, începând cu această lună, vom vedea o creștere a numărului de joburi pe toate domeniile”, mai spune Bogdan Badea.