18 mai 2020 | 15:40

Burgerii din carne vegetală nu ajută, de fapt, planeta: ce spune șeful Impossible Foods

ACTUALITATE
Burgerii din carne vegetală nu ajută, de fapt, planeta: ce spune șeful Impossible Foods
Impossible Pork - CES Las Vegas 2020

Dacă burgerii din carne vegetală îți păreau soluția ideală pentru protejarea planetei, șeful Impossible Foods admite acum că nu este, de fapt, cazul.

Consumul de carne a crescut semnificativ în ultimii 50 de ani. Totuși, tot mai multe persoane devin, în același timp, vegetariene sau vegane. Aici intervin companiile care pun la dispoziție carne pentru aceștia, numai că aceasta este făcută din plante. Beyond Meat și Impossible Foods sunt principalii jucători de pe piață care oferă astfel de produse. Acum, Patrick Brown, CEO-ul și fondatorul Impossible Foods spune că, de fapt, scopul companiei sale nu este acela de a crea un burger vegetal care are gust de carne.

Burgerii vegetali nu servesc la obiectivul companiei de a contribui la reducerea impactului pe care sacrificarea animalelor îl are asupra mediului, prin carne vegetală. Principalul motiv este acela că burgerii vegetali au fost creați pentru vegetarieni, nu pentru persoanele care consumă carne. Astfel, publicul țintă, cei care nu consumă carne, este mult prea mic pentru a avea un impact semnificativ asupra mediului.

Asta pentru că, pe termen lung, industria cărnii produse foarte multe gaze cu efect de seră. Creșterea bovinelor, prin care se produc cantități semnificative de metan și oxid de azot, este printre cei mai mari contributori.

Produsele din carne vegetală nu ajută prea mult planeta

„Toate produsele alimentare pe bază de plante care au fost produse în trecut – dacă te uiți la ce a fost în capul oamenilor care le-au produs – consumatorul lor țintă a fost cineva care caută o alternativă, adică oameni care vor să aibă o dietă vegetariană sau ceva de genul acesta ”, spune Brown. „Dacă acesta este publicul tău, nu vei avea niciun efect asupra problemelor climatice, deoarece este vorba despre o populație foarte mică”, mai menționează acesta.

De asemenea, Patrick Brown spune că nu se așteaptă ca persoanele care consumă carne în mod obișnuit să mănânce produse vegetale pentru a contribui la diminuarea efectelor schimbărilor climatice. În acest sens, acesta a reunit o echipă de 80 de cercetători al căror scop este să creeze un tip de carne bazată pe plante, dar care să fie mai accesibilă, mai hrănitoare și mai delicioasă decât carnea de animale. Carnea vegetală deja se poate găsi la prețuri accesibile și, de asemenea, legumele sunt suficient de nutritive. Cea mai dificilă problemă va fi reprezentată de gustul cărnii vegetale, pentru că va fi necesară obținerea unui gust cât mai similat cu carnea obișnuită.