Franța lovește Apple cu o nouă amendă record: de ce are de plătit peste 1 miliard de euro

Franța lovește Apple cu o nouă amendă record: de ce are de plătit peste 1 miliard de euro

Companiile mari din America au ajuns să fie amendate tot mai des de țări din Europa. Acum, Apple a primit o amendă de 1,1 miliarde de euro.

Franța susține că Apple a încălcat legile concurențiale și-a fixat preţurile produselor sale în complicitate cu doi parteneri de distribuţie: Ingram Micro şi Tech Data. Cele trei trebuie să plătească amenzi pentru realizarea, pe scurt, a unui cartel care fixa preţurile produselor Apple vândute în Franța.

Sunt vizate în acest caz computerele, tabletele, dar și celelalte electronice populare ale companiei americane. Dar ce nu intră pe lista asta este iPhone. O explicație e că telefoanele sunt vândute și prin operatori, iar aceștia n-au folosit distribuitorii mai sus menționați.

Amendă mare pentru Apple, dar ceilalți cât plătesc?

În timp ce Apple are de plătit 1,1 miliarde de euro, Tech Data a primit o amendă de 76,1 milioane de euro. Iar Ingram Micro a încasat o amendă de 62,9 miliarde de euro. Totodată, Franța a marcat cu aceste amenzi o premieră: cele mai mari date unor companii pentru încălcarea legilor concurenţei.

Cei trei au colaborat după un mecanism destul de simplu. Cei doi distribuitori nu concurau între ei, iar alți distribuitori erau obligați să țină prețurile la același nivel. Apple nu dădea stocuri suficiente magazinelor la lansarea noilor produse. Pe cale de consecință, acestea nu-și onorau comenzile. Dar magazinele companiei americane aveau stoc. Astfel, magazinele partenere au pierdut clienţi.

Unele magazine au fost împinse chiar să cumpere de la Apple Store ca să onoreze comenzile. Compania americană a fost astfel găsită vinovată de condiţii comerciale neloiale şi nefavorabile pentru alți jucători.

Înainte de acest moment, Franța a mai amendat compania cu 27 de milioane de dolari pentru că a încetinit intenționat telefoanele. Acea practică a fost recunoscută de Apple și-a spus că face asta ca să ofere totuși o performanța constantă pentru telefoane.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: TechCrunch
Etichete: