Fotografiile 3D pe Facebook nu mai sunt limitate la telefoanele de top: ce trebuie să știi

Fotografiile 3D pe Facebook nu mai sunt limitate la telefoanele de top: ce trebuie să știi

Introduse în urmă cu aproximativ 2 ani, fotografiile 3D de pe Facebook au fost limitate la posesorii de terminale de top, dar inteligența artificială a remediat situația.

Printr-o actualizare adusă aplicației Facebook pentru mobile, utilizatorii unui număr mult mai mare de smartphone-uri au câștigat posibilitatea de a posta fotografii 3D. Acelea sunt imaginile care conțin elemente ce par să se miște independent de fundal, când faci scroll prin fluxul informațional din rețeaua socială.

În mod tradițional, postarea de fotografii 3D era limitată doar la cei care dețineau telefoane capabile să creeze imagini în modul portret. Practic, aveai nevoie de două camere pe telefon pentru a simula efectul de profunzime din cadru.

Cu ajutorul inteligenței artificiale însă, Facebook a anunțat că poate transforma orice imagini 2D în fotografii 3D, chiar și dacă telefonul tău nu are modul portret la cameră. În acest sens, o rețea neurală lucrează pentru a estima distanța de la cameră până la fiecare pixel din cadru. Dintr-un punct de vedere, e ca și cum ar încerca să ghicească informațiile de adâncime pe care ți le furnizează o a doua cameră.

Ca referință, mecanismul din spatele noii tehnologii nu este neapărat revoluționar. A fost folosit pentru prima oară de Google, în urmă cu câțiva ani, pentru a integra modul portret pe telefoanele Pixel cu o singură cameră principală. Diferența din sistemul implementat de Facebook este că algoritmul poate fi aplicat și pe imagini vechi, la mult timp după ce le-ai imortalizat. Cei de la Facebook sunt optimiști că funcționează bine chiar și în cazul imaginilor de acum câteva zeci de ani pe care le ai stocate pe terminal.

Pe viitor, Facebook speră să aplice aceeași tehnologie și în cazul clipurilor video, cu aplicație mai ales în domeniile VR și AR.

Din păcate, pentru că rețelele neurale la care face referire Facebook au nevoie de o putere suplimentară de procesare, pentru a putea posta fotografii 3D trebuie să ai un terminal midrange sau mai bun. Nu merge chiar pe orice gadget de 100 de euro. În comunicat sunt menționate iPhone 7 sau mai nou, orice model de Google Pixel, un Galaxy Note 8 sau mai nou.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: