FOTO Nici nu le mai recunoști: cum arătau în 1999 site-urile Apple, Google și Amazon

FOTO Nici nu le mai recunoști: cum arătau în 1999 site-urile Apple, Google și Amazon

Anul este 1999. World Wide Web este încă tânăr, obscur, incomod și dureros de lent.

Publicul folosește internetul de mai puțin de un deceniu, iar cei care realizează conținut online, care încă nu poate fi denumit conținut în masă, aruncă adesea fără direcție lucruri pe peretele digital.

Cum se făcea design web când nu exista design web?

“Anii ’90 au fost marcați de explorarea posibilităților și căutarea unor modalități de abordare a designului web, deoarece la acea vreme marea majoritate a designerilor de web aveau experiență doar în proiectarea materialelor tipărite”, a declarat Petr Kovar, fondator al Muzeului de Design Web, care organizează expoziții online despre site-uri din anii ’90 sau timpurii.

“Multe site-uri web astăzi arată la fel, deoarece există un “accent mai mare pe accesibilitate, aplicabilitate și UX (user experience) în detrimentul originalității vizuale”, a spus Kovar.

Apple 1999

Ceea ce poate nu este un lucru rău. Deși acea estetică nu a fost îmbrățișată de mărcile corporative, mulți, printre care și Amazon, AOL sau AltaVista au optat pentru rețele cu doar un strop de culoare și căsuțe de conținut chiar înainte de noul mileniu.

AltaVista 1999

În timp ce există multe servicii care arhivează internetul, cum ar fi Internet Archive cu influența sa Wayback Machine, Kovar organizează instantanee istorice pentru a oferi un context mai bun despre trecutul internetului.

Amazon 1999

Dacă vrei să vezi cum arătau site-urile de muzică, filme și fotbal acum zeci de ani, muzeul lui Kovar are mostre.

Muzeul are, de asemenea, o colecție de motoare de căutare din anii ’90, de care probabil nu ați auzit niciodată. La urma urmei, Rough Guides, marca ghidului de călătorie, nu a inclus Google în indexul ghidului său de internet în 1999.

Ebay 1999

“Generația de utilizatori de internet născuți după 2000 are doar o idee foarte vagă despre cum arătau site-urile web în anii 1990 și în jurul anului 2000”, a spus Kovar.

Să remediem asta. Pentru a ne împrospăta amintirile și a le oferi adolescenților, pe lângă experiența TikTok, o lecție de istorie pe internet, mai jos este o selecție de imagini cu pagini de pornire din 1999.

MSN 1999

 

Poți sesiza similarități în nuanțe ale actualului Google în instantaneul său vechi de 30 de ani, dar Apple este departe de imaginea sa de astăzi.

Google 1999

 

Etichete: