25 mai 2020 | 16:04

Se dau bani de la stat: 1 milion de români vizați de anunțul Guvernului. Despre ce sume e vorba

BANI
Se dau bani de la stat: 1 milion de români vizați de anunțul Guvernului. Despre ce sume e vorba

Starea de urgență s-a încheiat pe 15 mai și odată cu acest final a venit o incertitudine și mai mare pentru românii care se bazau pe șomajul tehnic. Guvernul pregătește ceva nou acum.

Șomajul tehnic acordat de Guvern a presupus 75% din salariu, dar nu mai mult salariul mediu din România. Violeta Alexandru, ministrul Muncii, susține că, în total, s-au plătit 2,4 miliarde de lei pentru 1,5 milioane de angajaţi şi profesionişti.

Totuși, nu sunt doar vești bune. Sunt aproape 1 milion de angajaţi au fost trimişi în şomaj tehnic sau concediaţi de când guvernul a decretat starea de urgenţă. Iar starea de alertă n-a schimbat semnificativ situația, fluctuațiile fiind încă mari.

Violeta Alexandru a spus însă că Guvernul pregăteşte un set de măsuri pentru sprjinirea angajatorilor şi angajaţilor a căror activitate a fost afectată de pandemie. Ministrul a spus că, printre măsuri, va fi continuarea acordării şomajului tehnic pentru angajaţii din domeniile unde restricţiile se vor menţine.

Totodată, va fi vorba și de acordarea a unui sprijin de 41% din costul salarial pentru companiile din celelalte domenii şi sprijin financiar pentru companiile care angajează sau reangajează angajaţii concediaţi în această perioadă.

Care e schița proiectului de la Guvern?

Recent, premierul Ludovic Orban a spus că, pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, Guvernul va continua plata şomajului tehnic. Dar pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi. Aici e vorba de acel procent de 41% despre care a vorbit acum și Violeta Alexandru.

E vorba de 41% din salariul brut al angajatului.

Guvernul mai are în plan și ca pentru orice persoană care este reangajată, care revine în activitate în companiile pentru care se ridică restricțiile, să participe la susținerea plății salariului, cu un procent între 35% și 41,5% din salariul brut, impozitul și contribuțiile.