Cum a ajuns Firea să aibă propriul „show” la TV și cât de utile sunt, de fapt, aparatele pe care le cumpără

Cum a ajuns Firea să aibă propriul

Gabriela Firea e tot mai prezentă, în aceste zile, la televiziuni pentru a-și promova aparatura medicală pe care o cumpără sau urmează să o cumpere Primăria Capitalei. Primarul general e nelipsit de la TV, dar sunt câteva lucruri de menționat despre aceste apariții.

Gabriela Firea se află în ultimele luni de mandat de primar al Capitalei, unul mai lung decât ar fi trebuit, situație care a fost generată de criza coronavirus. În tot acest timp, edilul-șef caută să se asigure că la următoarele alegeri, oricând vor fi ele organizate, mai poate câștiga încă un mandat.

După cum observă jurnaliștii de la Libertatea, Gabriela Firea apare în fiecare zi pe la televiziuni, prezentând achizițiile făcute de Primărie în această perioadă și realizările sale ca edil. Ce e interesant e că edilul joacă și rolul reporterului și pe cel al intervievatului. Practic, se laudă cu achizițiile medicale, dar ia și interviuri managerilor de spitale sau medicilor din unitățile în care au ajuns sau urmează să ajungă diverse aparate medicale.

Numai că nu toată lumea e de acord cu cele spuse și prezentate de edilul-șef.

Gabriela Firea, propriul „show” la TV

La sfârșitul lui martie, Gabriela Firea s-a aflat la Spitalul Balș, unde i-a luat un interviu managerului Streinu-Cercel. Era vorba chiar de testarea bucureștenilor, o promisiune despre care am scris pe larg AICI și care are toate șansele să rămână, de fapt, doar la stadiul de promisiune.

Ulterior, Gabriela Firea a mai mers în diverse vizite la spitale și unități medicale. În cea mai recentă dintre ele, a anunțat că a cumpărat un computer tomograf de aproape un milion de euro, care poate realiza sute de teste de Covid-19 pe zi.

„Vom achiziţiona 25 de ventilatoare și un ansamblu mobil Computer Tomograf (CT) dotat cu un modul de inteligenţă artificială capabil să depisteze cazurile de infectare cu noul coronavirus. Acest aparat ultraperformant este capabil să realizeze câteva sute de teste pe zi”, spune edilul-șef.

Primarul-general, declarații de-a valma

Tot în sprijinul persoanelor care ar putea fi infectate cu coronavirus, edilul-șef a anunțat și achiziția unui aparat PCR de teste COVID-19. Sunt două chestiuni diferite, despre care, însă, Firea a preferat să vorbească la comun și să inducă, de fapt, în eroare publicul.

Mai ales că nu a fost sub nicio formă întreruptă de moderatorii din platou și nici nu i s-au pus întrebări relevante pe subiect.

Unul dintre medicii intervievați de Libertatea susține că, într-adevăr, evoluția bolii COVID-19 poate fi relevată, în  anumite cazuri, cu un computer tomograf.

Numai că acest test se face doar la recomandarea medicului, din cauza expunerii la radiații, mai ales în cazul copiilor restricțiile fiind mai mari, spune medicul Eddan Athir de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

”Un screening pulmonar durează aproximativ 20 de minute. Asta fără substanță de contrast, unde timpul se dublează. La fiecare test, se adaugă minim 30 de minute la dezinfecție”, a spus medicul. ”Luând în calcul și pregătirea pacientului, ajungem la o oră pentru fiecare caz în parte”, a spus doctorul Eddan Athir.

Așadar, cele câteva sute de teste realizate zilnic, așa cum susține primarul general, nu pot fi făcute sub nicio formă.