29 mart. 2020 | 07:40

Firea a explicat când vor fi testați bucureștenii: 10.000 de oameni, în primul val

ACTUALITATE
Firea a explicat când vor fi testați bucureștenii: 10.000 de oameni, în primul val

Gabriela Firea a vorbit despre ce va însemna testarea bucureștenilor, dar mai ales când ar putea începe. Totuși, spre deosebire de ce credeai la început, demersul nu va fi chiar cel mai radical.

Ideea de-a testa toți oamenii din București a pornit de la fostul ministru al Sănătății. Apoi, a mai fost reluată de câteva voci din autoritățile publice. Acum, Gabriela Firea s-a grăbit să arunce cifre și un termen când ar putea începe. Aceasta spune că ar trebui să pornească la început de aprilie, în primele zile.

Firea a spus că vor fi testate peste 10.000 de persoane. Criteriul va fi stabilit pe baza unor studii realizate împreună cu Institutul Naţional de Statistică. „Prin achiziţiile pe care le-am făcut în ultima săptămână a crescut puterea de testare de la 100 la peste 800 de teste pe zi. În paralel cu această testare Real Time PCR care nu va fi încetinită, ci, dimpotrivă, va fi accelerată, în plus sunt aceste teste rapide pe care le-a achiziţionat Institutul Matei Balş şi sub îndrumarea lor vom face şi noi astfel de achiziţii […] [testele] sunt validate de echipa profesorului Cercel, se pot obţine informaţii cu privire la posibila infectare a persoanei care este testată”, a adăugat aceasta.

Ar fi disponibile 10.514 de teste și pentru testarea atâtor cetățeni ar fi nevoie de-o săptămână.

De unde spune Firea că vin testele

Aceasta a menţionat că Institutul „Matei Balş” a cumpărat deja o mie de teste, iar Primăria Capitalei va cumpăra 4.000-5.000 de teste. Totodată, fiecare primărie de sector va achiziţiona câte o mie de teste.

Firea a mai spus că un test rapid omologat costă „în jur de 50 de lei” şi că acestea vor fi efectuate de personal medical care va fi pregătit. E vorba despre asistenţi medicali din centre care ţin de ASSMB.

„Nu contează aceste elemente care ţin de cartea de identitate, ci să locuiască în Bucureşti, deci nu sunt excluse persoanele care locuiesc în Bucureşti, dar nu au domiciliul.”
Gabriela Firea, primar general București, pentru Digi24, conform News.ro

Nu în ultimul rând, aceasta a mai spus că cea mai mare problemă e în sectorul 2. Aici va fi testare pornind de la analizarea adreselor care sunt infectate.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele