20 mart. 2020 | 11:22

Experimentul din care înțelegi cum se transmit bolile și de ce izolarea e atât de importantă

ACTUALITATE
Experimentul din care înțelegi cum se transmit bolile și de ce izolarea e atât de importantă
Markus Spiske / Unsplash

Acest experiment simplu îți arată cât de ușor se pot răspândi, de fapt, virusurile dacă nu stai acasă în izolare, potrivit recomandărilor.

Publicația The Verge vine cu un experiment care te-ar putea convinge că distanțarea socială este cea mai bună idee într-o situație precum cea actuală. Îți arată că răspândirea noului coronavirus se poate face mai ușor decât poate ți-ai dat seama. Poți contracta virusul direct de la o persoană infectată sau de pe suprafețele pe care virusul a reușit să ajungă: de la bara de la metrou sau din autobuz, până la coșul de cumpărături de la supermarket.

În acest sens, jurnalistul folosește un tip special de pudră care te ajută să observi mai bine cât de ușor se răspândesc, de fapt, germenii și bacteriile dacă nu stai în izolare. Într-o zi obișnuită, cei mai mulți sar peste spălatul pe mâini atunci când ajung acasă după o zi de lucru. Asta ne arată și experimentul The Verge. Cel mai probabil, începi să mângâi câinele, să pui mâna pe clanțe sau chiar întrerupătorul, totul cu mâinile necurățate. De asemenea, îți atingi în mod constant și fața, fără să-ți dai seama, deși toate recomandările din această perioadă te avertizează să n-o faci.

Experimentul care îți arată de ce e bine să stai în izolare

În această perioadă, cel mai bine e să stai acasă. În cazul în care nu poți evita deplasările în public, poți lua câteva alte măsuri pentru a nu te infecta cu noul coronavirus.

În primul rând, cea mai importantă armă este spălatul pe mâini. Dacă te speli pe mâini în mod corespunzător, virusul are mult mai puține șanse să ajungă în corp și să ajungi să te îmbolnăvești. Recomandarea e să faci asta imediat cum ajungi înapoi acasă. De asemenea, și dezinfectarea suprafețelor este importantă, chiar dacă ești în izolare.

Toate aceste lucruri nu se aplică numai în cazul noului coronavirus, așa că e bine să le iei în considerare și după ce depășim pandemia cu care ne confruntăm în prezent.