Evenimentul catastrofal din 2020 de care aproape ai uitat din cauza pandemiei

Evenimentul catastrofal din 2020 de care aproape ai uitat din cauza pandemiei

Anul 2020 a fost unul care va rămâne în istorie. Tot anul acesta încheie cel mai cald deceniu (2011-2020) de la începerea măsurătorilor, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).

Anul acesta poate fi unul dintre cei mai fierbinţi trei ani înregistraţi, putând rivaliza cu 2016, care este cel mai cald an înregistrat până acum, potrivit Adevarul.

2020 poate fi cel mai cald an din istorie

Temperaturile ridicate din 2020 au fost înregistrate în ciuda unui fenomen răcoros, „La Nina”, care este acum la vârf şi are impact asupra modelelor meteo din multe părţi ale lumii.

Potrivit majorităţii modelelor, fenomentul La Nina este aşteptat să atingă intensitatea maximă fie în decembrie, fie în ianuarie şi să continue până la începutul anului 2021.

„Cei mai călduroşi ani, cu temperaturi record, au coincis de obicei cu un eveniment puternic El Nino, aşa cum s-a întâmplat în 2016. Acum ne confruntăm cu un La Nina, care are un efect de răcire asupra temperaturilor globale, dar nu a fost suficient pentru a domoli căldura acestui an. În ciuda actualei La Nina, anul acesta a arătat deja o temperatură aproape record, comparabilă cu recordul anterior din 2016”, a declarat secretarul general al OMM, prof. Taalas, citat de Adevarul.

OMM va emite valori consolidate ale temperaturii pentru 2020 în luna ianuarie, pe baza a cinci seturi de date globale de temperatură. Aceste informaţii vor fi încorporate într-un raport final privind starea climei în 2020, care va fi publicat în martie 2021, incluzând informaţii despre impacturile climatice selectate.

Conform raportului provizoriu al OMM privind starea climei emis la 2 decembrie, toate cele cinci seturi de date pentru primele 10 luni ale anului (până la sfârşitul lunii octombrie) au plasat anul 2020 pe locul al doilea cel mai cald din anul până în prezent, după 2016 şi înainte de 2019.

Căldura a continuat în noiembrie, pe baza rapoartelor lunare ale instituţiilor implicate, ceea ce clasifică luna ca fiind cea mai caldă sau a doua cea mai caldă înregistrată.  Temperatura medie globală din 2020 este cu aproximativ 1,2°C peste nivelul pre-industrial (1850-1900) şi există cel puţin o şansă din cinci să depăşească 1,5°C până în 2024, conform OMM.

NASA a calculat cât de mult s-a redus, de fapt, poluarea în timpul pandemiei

Aproape de îndată ce a început pandemia de coronavirus, experții au început să observe că acest lockdown global pare să aibă ca rezultat o scădere bruscă a emisiilor de carbon la nivel mondial.

Ideea a generat atât glume despre distrugerea planetei de către omenire, cât și viziuni bine intenționate despre un viitor mai verde. Acum, oamenii de știință ai NASA au descoperit că, în general, izolarea a dus la o reducere globală cu 20% a emisiilor de dioxid de azot din februarie, potrivit unui comunicat de presă – o schimbare importantă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: