Misterul momentului în Europa: de ce nivelul de radiații este atât de mare pe continent

Misterul momentului în Europa: de ce nivelul de radiații este atât de mare pe continent
Sursa foto: Vladyslav Cherkasenko / Unsplash

Europa experimentează niveluri mult mai ridicate de radiații decât în mod obișnuit și nimeni nu știe de unde vin acestea, de fapt.

Senzorii din Stockholm au identificat o posibilă scurgere de izotopi radioactivi care pare să provină de undeva din jurul Mării Baltice, ca urmare a fisiunii nucleare. Vestea bună e că nivelul de radiații este încă suficient de mic pentru a putea afecta oamenii. De cealaltă parte, vestea proastă e că nimeni nu știe care este sursa exactă.

Secretarul executiv al Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO), Lassina Zerbo, susține că ar fi vorba despre o scurgere a unei centrale nucleare dintr-o zonă care cuprinde atât o parte din Finlanda, cât și o parte din Rusia, după cum se poate observa în harta de mai jos:

Ce spune Rusia despre nivelul de radiații

Rusia neagă că centralele sale ar fi de vină pentru radiațiile identificate în Europa. Rosenergoatom, subsidiara a grupului nuclear de stat Rosatom, a declarat că instalațiile sale din apropierea St Petersburg și Murmansk funcționează în mod normal și că nivelurile de radiații monitorizate se află în intervalul normal.

Oficialii de securitate nucleară din nordul Europei lucrează la urmărirea sursei radioactivității, dar până acum nu au ajuns la nicio concluzie. Detectarea radiațiilor la niveluri mai mari decât cele normale nu este dificlă, însă identificarea sursei radioactivității reprezintă o provocare, chiar și cu instrumentele meteorologice moderne.

E clar că Rusia are o istorie memorabilă când vine vorba despre așa ceva. Nu vorbim doar de faptul că explozia de la Cernobîl a avut loc, ci și de faptul că Rusia a încercat întotdeauna să minimizeze daunele pe care aceasta le-a creat.

Citește și:
Etichete: