30 iun. 2020 | 07:15

Europa, în proces de recuperare: cât de multe s-au schimbat în iunie, din prisma finanțelor

ACTUALITATE
Europa, în proces de recuperare: cât de multe s-au schimbat în iunie, din prisma finanțelor

În luna iunie, chiar dacă pandemia a continuat să facă victime în mai multe colțuri ale mapamondului, mai multe economii s-au redeschis, iar consecințele s-au văzut imediat.

Zona Euro a arătat mult mai bine în luna iunie, comparativ cu cele trei luni anterioare, în care mulți dintre noi s-au aflat în izolare. Dincolo de banii care au început să intre la bugetul UE în ultima perioadă, lucrurile arată bine mai ales pentru că a crescut numărul de angajați. Rata de ocupare a forței de muncă reprezenta o problemă majoră, iar în ultima lună, situația s-a îmbunătățit semnificativ.

Într-o situație un pic ciudată, se află Grecia. Chiar dacă a fost prima țară care a făcut tot ce a putut pentru a-și relansa economia, pesimismul din regiune se află la cote istorice.

Conform unui studiu al Comisiei Europene, Indicatorul Climatului Economic (ESI) pentru Zona Euro a crescut cu 8,2 puncte, cea mai mare creştere de până acum, ajungând la 75,7 puncte, în timp ce la nivelul UE cu 27 de state membre, acest indicator s-a consolidat cu 8,1 puncte, ajungând la 74,8. Până în prezent, ESI a recuperat aproximativ 30% din pierderile totale din martie și aprilie, potrivit Rador.

În ceea ce privește indicatorul referitor la ocuparea forței de muncă, acesta a crescut în mai puțin de o lungă până la 82,8%, o creștere de 12,7% în Zona Euroa și o creștere de 11,9% până la 82,7 procente la nivelul întregii Uniuni Europene.

În Zona Euro, s-a înregistrat o îmbunătățire a tuturor indicatorilor specializaţi pe domenii de activitate (industrie, servicii, comerț cu amănuntul, construcții și încrederea consumatorilor). Cea mai mare recuperare a fost înregistrată în comerțul cu amănuntul, deoarece în majoritatea țărilor magazinele s-au redeschis.

În mod previzibil, situația cea mai roz se poate observa în cadrul celor mai puternice economii ale Europei. În Germania, indicatorul de performanță economică s-a consolidat cu 6,6%, în Franța a crescut cu 9,4%, în timp ce Italia și Spania s-au bucurat de o creștere de 8,2 puncte, Olanda cu 8,3%.

Revenind însă la situația dificilă din Grecia, această țară a înregistrat o deteriorare suplimentară a climatului economic. Indicele ESI pentru Grecia a scăzut la 87,6 puncte față de 88,5 puncte în luna mai. Deși Grecia a îmbunătățit așteptările în domeniul comerțului cu amănuntul și al construcțiilor, indicatorii individuali pentru industrie, servicii și încrederea consumatorilor au înregistrat o nouă scădere, din momentul în care s-a redeschis economia.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele