Europa pregătește dezvoltarea unui vaccin: care e compania care-l promite

Europa pregătește dezvoltarea unui vaccin: care e compania care-l promite

Cercetătorii din întreaga lume se află într-o cursă contracronometru pentru a veni cu un vaccin împotriva noului tip de virus. Iar Europa se grăbește, la rându-i, să facă același lucru.

Criza medicală cu care se confruntă acum lumea i-a pus la treabă pe specialiștii din întreaga lume. Toate regiunile caută să vină cât mai repede pe piață cu un vaccin care să prevină infectarea cu noul tip de virus SARS CoV2. Progrese se fac în Asia, America, dar și-n Europa.

Pe continent, producătorul francez de medicamente Sanofi susține că ar putea dezvolta un vaccin eficient. Compania lucrează cu autorităţile de reglementare din Europa pentru a accelera accesul pe piaţă a unui posibil vaccin destinat noului coronavirus.

Europenii caută, astfel, să ia fața americanilor.

Europa grăbește dezvoltarea unui vaccin

Sanofi are o divizie denumită Pasteur, care se ocupă cu producția de vaccinuri antigripale. Acum, acei cercetători sunt puși la treabă pentru a găsi soluții împotriva noului tip de virus. Sanofi s-a asociat cu un alt gigant din industria pharma – GlaxoSmithKline – tocmai pentru a crea un vaccin candidat care ar putea fi gata anul viitor.

Iar finațare pentru astfel de proiecte se găsește. Companiile au primit sprijin financiar din partea instituţiei Biomedical Advanced Research and Development Authority, sau BARDA (Autoritatea pentru Cercetare şi Producţie în Domeniul Biomedical), parte a Departamentului pentru Sănătate din Statele Unite. Numai că aici intervine o problemă: având în vedere sprijinul oferit de BARDA, dozele produse în Statele Unite vor ajunge mai întâi la pacienţii americani, perspectivă care a provocat îngrijorare în Europa.

”Guvernul american are dreptul la cea mai mare precomandă, pentru că a investit în asumarea unui risc”, a declarat directorul general al Sanofi, Paul Hudson. Statele Unite se aşteaptă să primească primele dozele de vaccin.

”Suntem foarte încurajaţi de mobilizarea Comisiei Europene din ultimele săptămâni, care analizează măsuri similare care ar putea duce atât la accelerarea dezvoltării de vaccinuri cât şi la accesul populaţiei europene la acestea”, a arătat Sanofi în comunicat.

Potrivit companiei, restul capacităţii sale de fabricare de vaccinuri – dacă serul se va dovedi eficient –  va aproviziona Europa şi restul lumii.

Citește și:
Etichete: