Enciclopedia mirosurilor istorice, cel mai ciudat și ambițios proiect al cercetătorilor

Enciclopedia mirosurilor istorice, cel mai ciudat și ambițios proiect al cercetătorilor

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte de cercetare din ultimii ani nu are legătură cu medicina, tehnologia sau alt domeniu de interes general. În schimb, se axează pe recrearea mirosurilor din vremuri de mult apuse.

Istorici, chimiști, parfumieri și experți în inteligență artificială încearcă să-și pună împreună cunoștințele tehnice pentru realizarea unei enciclopedii formată din mirosuri istorice. În prima fază, accentul se va pune pe Europa secolului XVI, dar se dorește imortalizarea mirosurilor până în secolul XX.

Enciclopedia, o premieră absolută care particularitate, „va permite utilizatorilor de internet să descopere modul în care mirosurile au modelat comunităţile şi tradiţiile noastre”, se explică într-un comunicat al Universităţii Anglia Ruskin (Cambridge), una dintre cele şase structuri europene implicate în proiectul Odeuropa.

Pentru că nu discutăm doar de o colecție de mirosuri, partea fascinantă va fi înțelegerea contextului istoric pentru unele dintre cele mai comune mirosuri contemporane. Ca exemplu, mirosul de rozmarin era foarte popular în secolele XVI – XVII deoarece i s-a atribuit în mod aleatoriu abilitatea de a preveni infecțiile cu ciumă.

Pe baza indiciilor regăsite cu ajutorul inteligenţei artificiale în texte istorice sau în picturi, chimiştii şi parfumierii implicaţi în acest proiect vor fi, de asemenea, responsabili de redarea mirosurilor specifice din anumite epoci – cum ar fi cel de tutun sau al unor parfumuri istorice – dar şi din unele spaţii, precum miasmele din zonele urbane provocate de revoluţia industrială.

Una peste alta, dacă ai fost întotdeauna fascinat de mirosuri sau arome, acest proiect s-ar putea să fie ”pe gustul tău”. „Unul dintre cercetătorii noştri se ocupă de picturi şi va încerca să recreeze parfumul (bătăliei) Waterloo”, a declarat cu entuziasm istoricul William Tullett, profesor la Universitatea Anglia Ruskin.

Dacă totul merge bine, mostre din acest mirosuri istorice, reconstituite de cercetători, vor fi prezentate începând de anul viitor la diferite muzee din Europa. Cei care le vor călca pragul, dacă vom fi terminat cu pandemia până atunci, vor putea să se arunce în timpuri de mult apuse, cu nasul în față.

‘Ceea ce îi interesează pe oameni este să ştie cum se trăia în trecut, cum mirosea”, a explicat pentru AFP cercetătorul, care intenţionează să „ofere oamenilor o experienţă mai intimă a trecutului”, dar şi „să îi încurajeze să dea atenţie în prezent mirosurilor din jurul lor”. În opinia sa, anosmia cauzată de COVID-19 a readus simţul mirosului în prim-plan. Aproximativ 2,8 milioane de euro se investesc în acest proiect.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: