După dezastrul din ultimul an, Boeing testează un nou avion record: de ce este special Boeing 777x

După dezastrul din ultimul an, Boeing testează un nou avion record: de ce este special Boeing 777x

Boeing s-a confruntat cu mai multe scandaluri în ultimul an, după prăbușirea unui avion 737 Max din cauza unei erori software. Încercând să-și spele păcatele, a finalizat cu succes un zbor de test cu noul Boeing 777x.

În speranța că va facilita uitarea dezastrului de acum ceva timp, inginerii Boeing au lucrat intens în ultima perioadă la noul 777x. Acesta este un avion special, cu câteva performanțe record. Ca să ateste faptul că nu vorbim doar de un prototip sau un concept, pe parcursul weekendului, compania a finalizat primul zbor de test cu noua aeronavă.

Conform estimărilor, Boeing 777x este cel mai mare avion din lume cu două motoare gemene. Are o lungime de aproximativ 76,8 metri și peste 71,6 metri între vârfurile aripilor. În zborul de test, noul 777x a reușit să zboare fără incidente pe deasupra statului Washington pe parcursul a aproximativ trei ore și 51 de minute, înainte să se întoarcă la sediul Boeing din Seattle.

Dimensiunile avionului și raportul neobișnuit dintre proporții au fost posibile datorită motoarelor gigant de tip GE9X. Acestea sunt capabile de aproximativ 100.000 de livre de forță. Boeing se mândrește și cu eficiență sporită a consumului de combustibil. Aparent, ar trebui să consume cu aproximativ 10% mai puțin decât concurența. Ca referință, pe același segment de piață, alternativa este Aribus A350 – 1000.

Boeing 777x va fi disponibil în două variante. Modelul 777-8 va fi capabil să transporte 384 de pasageri, în timp ce fratele său mai mare, 777-9 va putea transporta 426 de pasageri. Alternativele de la Airbus cu parametrii similari sunt limitate la 350, respectiv 410 pasageri.

Primele aeronave Boeing 777x vor intra în circulație începând cu anul viitor. În 2021 le vei putea vedea în funcțiune pe Emirates, dar și pe alte companii aeronautice. Între timp, vor mai fi efectuate numeroase teste, atât în aer, cât și la sol, pentru a micșora pe cât posibil posibilitatea unui accident precum cel cu 737 Max. 

Citește și: