Distanțarea socială dinainte de virus: cât de departe se țineau românii unii de alții

Distanțarea socială dinainte de virus: cât de departe se țineau românii unii de alții
Sursa foto: Adelin Preda / Unsplash

Distanțarea socială este printre principalele arme pe care le avem împotriva noului virus și se pare că românii se pricepeau deja la asta înainte de pandemie.

În general, oamenii au comportamente diferite, însă faptul că locuiești într-o anumită țară, cu o anume cultură, ar putea fi motivul pentru care te comporți într-un anume fel. În mare pare, cetățenii unei țări au caracteristici similare. Este și cazul apropierii dintre oameni, care variază de la o zonă la alta sau de la o țară la alta. Un studiu din 2017 arată cât de departe se țineau unii de alții locuitorii diferitelor țări, asta înainte ca o criză precum cea pandemia de coronavirus să-i oblige să respecte distanțarea socială.

Cercetătorii au analizat comportamentul a 9.000 de persoane din 42 de țări pentru a înțelege exact cum este definit spațiul personal în diferite țări. Cu ajutorul unui grafic, le-au cerut acestora să menționeze cât de aproape li se pare normal ca ar trebui să stea un străin, o cunoștință și un prieten apropiat.

Distanțarea socială în România dinainte de pandemie

Dintre toate țările analizate în cadrul studiului, România se află pe primul loc în ceea ce privește păstrarea distanței între străini. În ceea ce privește distanța socială, românilor li se părea normal ca un străin să păstreze o distanță de aproximativ 1,4 metri. Pentru cunoștințe, distanța pe care preferau ca acestea să o păstreze era de aproximativ 94 de centimetri, iar persoanele apropiate „aveau voie” să stea la o distanță de aproximativ 48 de centimetri.

La polul opus în ceea ce privește distanțarea socială se află Argentina. Argentinienilor li se părea normal ca un străin să stea lângă ei la o distanță de doar 76 de centimetri (cu aproape 20 de centimetri mai aproape decât li se părea normal românilor să stea o persoană cunoscută). În cazul cunoștințelor, locuitorii Argentinei văd necesară o distanță de 60 de centimetri, iar persoanele cu care au o relație apropiată se pot apropia la aproximativ 39 de centimetri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: