Ce se întâmplă cu Untold și Electric Castle în 2020: Guvernul României, ”în șah”

Ce se întâmplă cu Untold și Electric Castle în 2020: Guvernul României, ”în șah”

Administratorii celor mai importante festivaluri de muzică din România sunt disperați să afle ce le rezervă viitorul. Din acest motiv, au început să pună presiune pe Guvern, în speranța obținerii unei decizii legislative.

Pe de o parte, organizatorii marilor festivaluri de la noi încearcă să afle dacă este vreo șansă se mai țină spectacolele programate pentru perioada de vară sau toamnă. Cei mai mulți însă, se gândesc la faptul că nu mai pot anula un eveniment precum un Untold, iar pierderile vor fi absurde.

Pentru a contracara un pic demersurile obținerii unui răspuns corect, s-au creat în ultimele luni, în mediul online, mai multe pagini web care promovează intens știrile false și propaganda rusească. Ca pachetul să fie complet, Guvernul României nu are nicio putere pentru a ajuta realizatorii de evenimente. În schimb, trebuie să se roage de parlamentul condus majoritar de PSD.

„Organizatorii de mari festivaluri ne-au solicitat insistent să emitem noi un act normativ prin care să anunţăm că nu mai sunt permise organizarea de evenimete cu participare de peste 1000 de persoane cel puţin până la 1 septembrie, pentru că asta i-ar ajuta pe ei în rezilierea contractelor şi în alte procese”, a afirmat ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, pentru Mediafax.

Din acest punct, ministrul Culturii este optimist că lucrurile ar trebui să se miște destul de repede. „Nu că noi le-am interzice, ei ne-au cerut să emitem un act normativ, dar Guvernul nu poate emite acte decât pe durata stării de alertă aşa că ne vom adresa Parlamentului cu o propunere de lege in acest sens”, a mai precizat Gheorghiu.

Cu această ocazie, ministrul a explicat în detaliu și ceea ce se împlică să fii prins cu bilete falsificate. Bogdan Gheorghiu spune că biletele deja cumpărate vor putea fi transformate în vouchere sau pot fi folosite pentru următorul festival. „Acele bilete îşi păstrează valabilitatea până la următorul spectacol. Dacă respectivul nu doreşte să meargă la următorul spectacol se analizeaza posibiltiatea transformării biletelor în vouchere cu care să se poată participa la un alt eveniment cultural”, a mai spus ministrul.

În ceea ce privește spectacolele de teatru, au existat niște referințe și în acel sens. Ieri, a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii artelor teatrale la Palatul Victoria. În urma discuţiilor, Guvernul ar putea permite organizarea unor spectacole în aer liber, cel mai probabil în luna iunie.