Digi, Orange și ceilalți operatori, amendați: ce probleme au avut acum?

Digi, Orange și ceilalți operatori, amendați: ce probleme au avut acum?
Sursa foto: Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

Toți operatorii din România – de la Orange până la Digi – au fost amendați de ANCOM. Autoritatea a stabilit că au de plătit 1,61 milioane de lei. Și asta pentru că, în ciuda promisiunilor, nu și-ar fi îndeplinit obligațiile de acoperire cu servicii de voce a unor zone locuite.

Cristin Popa, director executiv ANCOM, a spus că amenda vine ca urmare a măsurătorilor făcute de Autoritate. Conform acestuia, Orange România acoperea cu servicii de voce mobilă un procent de 97,81% din totalul populației. Vodafone Romqnia era la 97,,76%, în timp ce Telekom și Digi | RCS-RDS erau la 96,53%, respectiv 95,42%.

Ce amenzi a dat ANCOM? Digi | RCS-RDS: 800.000 de lei, Telekom: 700.000 de lei, Vodafone: 60.000 de lei și Orange: 50.000 de lei.

În câte localități a fost monitorizată acoperirea de la Orange, Vodafone, Telekom și Digi | RCS-RDS

Popa a spus că Autoritatea a verificat acoperirea cu servicii de voce mobilă de la Orange, Vodafone, Telekom și Digi | RCS-RDS în aproximativ 13.400 de localități. Acestea sunt toate localitățile cu mai mult de 10 locuitori.

Totodată, au fost măsurați peste 246.000 de kilometri pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale.

„Pentru că niciunul dintre operatorii care furnizează servicii de voce mobilă nu și-a îndeplinit obligația de a avea o acoperire cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puțin 98% din populația României, am aplicat amenzi în cuantum total de 1.610.000 de lei, în funcție de procentul de acoperire atins de fiecare. Operatorii și-au asumat aceste obligații odată cu licențele de utilizare a spectrului radio, ele nefiind facultative. Vom relua această campanie de măsurători și în acest an și vom continua, dacă este necesar, să aplicăm sancțiuni până la îndeplinirea completă a obligațiilor asumate. Toate rezultatele măsurătorilor sunt disponibile pe aisemnal.ro.”
Cristin Popa, director executiv ANCOM

ANCOM a monitorizat calitatea acoperirii de la Orange, Vodafone, Telekom și Digi | RCS-RDS în perioada mai – septembrie 2019. Acoperirea cu semnal a localităților a fost măsurată pentru drumurile accesibile, bulevardele și străzile principale, dar şi străzile secundare. Ținta a fost ca localitatea să fie cât mai omogen măsurată. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate.

Amenda vine ca urmare a unor obligații asumate de operatori ca Orange, Vodafone, Telekom și Digi | RCS-RDS. Trebuie să acopere cu servicii de voce zonele locuite de cel puțin 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017. Digi | RCS-RDS a avut timp până la 5 aprilie 2019.

Sursa: HotNews