22 oct. 2019 | 13:37

Unde ai cel mai bun semnal: Digi, Orange, Telekom sau Vodafone?

ACTUALITATE
Unde ai cel mai bun semnal: Digi, Orange, Telekom sau Vodafone?
Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

Una dintre cele mai dificile întrebări are de acum un răspuns oficial: la care operator ai semnal mai bun? Digi | RCS-RDS, Orange, Telekom și Vodafone au fost verificate de ANCOM și ai o hartă unde poți vedea exact acoperirea.

Operatorii îți pun la dispoziție hărți cu acoperirea, dar e de înțeles dacă n-ai încredere în ele. Grupul Digi | RCS-RDS, de exemplu, oferă o hartă și pentru 5G. Din 22 octombrie, poți verifica operatorii la semnal, ca să vezi exact ce alegi. Autoritatea Naţională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pune la dispoziția publicului o hartă cu acoperirea pentru 2G, 3G și 4G. La cea dintâi, grupul Digi | RCS-RDS n-a fost luat în calcul, dar ai pentru Orange, Telekom și Vodafone.

Ce reprezintă harta calității semnalului pentru Digi, Orange, Telekom și Vodafone

Conform ANCOM, site-ul AiSemnal.ro a fost gândit ca o formă interactivă prin care să verifici acoperirea. Măsurătorile au fost făcute în localități, dar și pe drumuri naționale și județene din România. Localitățile în care a fost măsurată intensitatea semnalului au cel puțin 10 locuitori.

Campania de monitorizare s-a desfășurat în perioada mai – septembrie 2019. Platforma reflectă acoperirea cu semnal mobil pentru toate tehnologiile disponibile la momentul efectuării măsurătorilor (2G / 3G / 4G) pentru toţi operatorii mobili activi – Digi, Orange, Telekom și Vodafone – pe piaţa din România.

Obiectivul ANCOM este de a oferi utilizatorilor tot sprijinul necesar pentru o informare amănunțită în privința serviciilor de comunicații electronice de pe piața din România. Astfel, vezi mai ușor ce acoperirea ai la Digi, Telekom, Orange și Vodafone. Poți chiar corela harta ANCOM cu ce spun ei pe site.

Pentru fiecare tehnologie măsurată: 2G/GSM, 3G/UMTS, 4G/LTE s-a luat în considerare un nivel de prag cel puțin egal cu nivelul care derivă din sensibilitatea receptorului conform standardelor de referință. S-a adăugat o marjă de 10 dB și un factor de corecție referitor la atenuarea de propagare indoor. Eventual, la următoarele măsurători vei avea acoperire 2G specificată și pentru Digi, nu doar Orange, Telekom și Vodafone.

Mai jos regăsești câteva GIF-uri cu acoperirea. Altfel, poți consulta singur pe site harta.

Acoperire 2G pentru Orange, Telekom și Vodafone

Ai semnal ANCOM Orange Telekom Vodafone acoperire 2G

Acoperire 3G pentru Digi, Orange, Telekom și Vodafone

Ai semnal ANCOM Orange Telekom Vodafone acoperire 3G

Acoperire 4G pentru Digi, Orange, Telekom și Vodafone

Ai semnal ANCOM Orange Telekom Vodafone acoperire 4G

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele