FOTO Sfaturi de protecție din ultimii 100 de ani care se aplică perfect situației de acum

FOTO Sfaturi de protecție din ultimii 100 de ani care se aplică perfect situației de acum
Sursa foto: Wellcome Collection

Pandemia actuală este una dintre cele mai grave cu care s-a confruntat planeta, însă și în cazul altor epidemii mesajele care au ajuns pe afișele stradale au fost mereu cel puțin interesante.

Înainte ca lumea să aibă acces la surse de informare precum televizorul sau ziarele, dar și înainte de internet și rețelele sociale, oamenii se bazau destul de mult pe afișele stradale pentru a obține informații. Este și cazul informațiilor legate de sănătate de pe timpul epidemiilor care au afectat omenirea în trecut.

Pentru că autoritățile nu aveau alte mijloace mai eficiente de a oferi informații cetățenilor, afișele stradale erau, de cele mai multe ori, cea mai eficientă soluție, mai ales în situații speciale: ne referim aici inclusiv la epidemii.

Publicația The Atlantic a adunat cele mai interesante afișe de acest gen, atât pentru a-ți arăta cum se informa lumea în trecut, dar și pentru a-ți arăta manifestările artiștilor: atât din punct de vedere al design-ului, cât și legate de comunicarea verbală.

Cum au arătat posterele legate de epidemii de-a lungul vremii

Aceste ilustrații sarcastice din anii 1940 arată „cum să mori înainte de vreme ” printr-o serie de sfaturi sarcastice legate de sănătate.

Wellcome Collection afișe epidemii
Wellcome Collection

Acest poster din India, din anii 1960, arată un bărbat care pulverizează insecticid pe un țânțar de mărimea unui zmeu care transporta malaria.

National Library of Medicine
National Library of Medicine

În 1955, guvernul chinez a creat o serie de afișe pentru a promova conștientizarea igienei în zonele rurale în timpul unei alte epidemii, cea de holeră.

afise epidemii china

Acest afiș folosește public shaming-ul pentru a avertiza împotriva expectorațiilor publice.

Fulton County Historian
Fulton County Historian

Acest afiș din anii 1920 demonstrează alternativa strănutului, tușitului sau scuipatului în public.

American Lung Association epidemii
American Lung Association

Acest buletin din 1918 al departamentului de sănătate al orașului New York, în timpul „celebrei” epidemii din acel an, încurajează cetățenii să folosească batiste și să evite mulțimile.

NYC Department of Records afise epidemii
NYC Department of Records

În 1949, Muzeul de Artă Modernă a invitat un grup de artiști să creeze afișe de sănătate publică pentru a combate poliomielita:

Department of Special Collections, Stanford University Libraries
Department of Special Collections, Stanford University Libraries

Următoarele două „afișe” fac parte din cea mai actuală epidemie cu care se confruntă planeta.

M. Azlif
M. Azlif

@typechap

Citește și:
Sursa: The Atlantic