09 aug. 2020 | 17:44

Dezastrul climatic din Canada: calote glaciare vechi de 5.000 de ani au dispărut complet

ACTUALITATE
Dezastrul climatic din Canada: calote glaciare vechi de 5.000 de ani au dispărut complet

Două calote de gheață antice din Canada s-au topit complet, cu doi ani mai devreme decât au anticipat oamenii de știință.

Imaginile din satelit oferite de NASA au capturat dispariția calotelor de gheață din Golful St. Patrick, care datează de aproximativ 5,000 ani până la mica eră glaciară, conform datelor oferite de Centrul Național de Date privind Zăpada și Gheața.

Calotele de gheață erau localizate pe Insula Hazen din nord-estul Ellesmere, Nunavut, Canada, teritoriul cel mai nordic al țării.

Mark Serreze, directorul Centrului Național de Date privind Zăpada și Gheața (NSIDC), a declarat că a vizitat pentru prima dată calotele de gheață în 1982 pentru a efectua cercetări în cadrul studiilor sale de la Universitatea din Massachusetts.

La prima vizită, „păreau a fi o caracteristică permanentă a peisajului”, a spus acesta.

„Să le vezi că dispar în mai puțin de 40 ani, este dureros”

Calotele de gheață din Golful St. Patrick constituiau jumătate din calotele de gheață de pe platoul Hazen. Deși celelalte calote sunt la o altitudine mai mare și „mai bune”, oamenii de știință declară că și în cazul acestora, topirea și dispariția completă este iminentă.

În 2017, Serreze a publicat cercetări cu privire la calotele glaciare în care a avertizat despre pericolul de topire a acestora. Anticipase că va dura până în 2022 – o estimare susținută de informațiile adunate de ASTER al NASA.

Imaginile incluse în studiul din 2017 arată că s-a înregistrat o scădere semnificativă a dimensiunii calotelor de gheață din 2001 până în 2014.

În 2015, cea mai mare limită a gheții din cele două zone a acoperit 7% din suprafața pe care o acoperea în 1959, iar cea mai mică a acoperit doar 6% din dimensiunea sa din 1959. Până în 2016, ambele calote au ajuns la 5% din dimensiunea inițială.

„Știm de mult că, pe măsură ce schimbările climatice se mențin, efectele vor fi deosebit de pronunțate în Arctic”, a afirmat Serreze.

„Dar moartea celor două calote pe care le știam cândva atât de bine a făcut ca schimbările climatice să devină personale. Mai rămân doar câteva fotografii și multe amintiri”.

Calotele ar fi dispărut în cele din urmă, însă arderea combustibililor fosili a contribuit la declinul lor în ultimele decenii prin încălzirea oceanului Arctic.