Dezastru pe Bursă: ce se întâmplă cu firmele românești din cauza epidemiei

Dezastru pe Bursă: ce se întâmplă cu firmele românești din cauza epidemiei

Acțiunile companiilor românești listate la bursă au început săptămâna extrem de prost. Totul e cauzat de epidemia de coronavirus.

Lucrurile au început să se agite în România din cauza coronavirusului. Deși numărul cazurilor e relativ mic, autoritățile se precipită. Se ia în calcul închiderea școlilor, au fost anulate toate evenimentele la care ar fi urmat să participe peste o mie de persoane, iar Gabriela Firea a anunțat, de asemenea, închiderea teatrelor din București.

De asemenea, toate cursele aeriene spre și dinspre Italia au fost anulate.

Există suspiciuni de infectare cu coronavirus inclusiv la Guvern, acolo unde, luni dimineață, s-au făcut verificări.

Epidemia are, însă, efecte devastatoare din punct de vedere economic. A fost dezastru luni dimineața la Bursa de Valori București. Acțiunile au scăzut dramatic, iar pierderile procentuale sunt și de două cifre.

Dezastru la Bursă: ce se întâmplă cu acțiunile

Imediat după deschiderea ședinței de tranzacționare, acţiunile Petrom au scăzut cu până la 24%, față de ziua de vineri. De asemenea, s-au dus în roșu și titlurile BRD – o scădere de 12%. În cazul acțiunilor Romgaz aceeași situație: o scădere de 11%.

Sunt cele mai mari deprecieri înregistrate într-o singură zi. Ceea ce înseamnă că investitorii sunt extrem de îngrijorați. Minusuri au fost și la alte companii: Nuclearelectrica minus 6%, Alro minus 11%, Banca Transilvania minus 5%, Transgaz minus 6%.

Explicații, deși greoaie din punct de vedere juridic, arată, însă, un singur lucru: îngrijorare și perspective sumbre. Reprezentanții BVB susțin că unele acțiuni au intrat în ceea ce se cheamă mecanismul de întrerupere a volatilității. Asta înseamnă „o modalitate de protectie si un instrument de administrare a riscului de piata, care sa previna perturbari artificiale ale pretului de piata, contribuind la imbunatatirea continuitatii preturilor si asigurand un grad ridicat de calitate a pietei”.

Ce se întâmplă luni la Bursa de valori București e în linie cu ce se întâmplă la nivel mondial. Bursele lumii au înregistrat scădere masive în ultima perioadă din cauza coronavirus. Sectorul energetic e lovit puternic, mai ales că prețul petrolului s-a prăbușit în ultimele zile. În aceste condiții, sunt de așteptat ceva mișcări din partea OPEC în perioada următoare.

Citește și: