25 mai 2020 | 10:55

Desprins din filmele SF, armata americană a testat laserul care poate spulbera avioane în zbor

ACTUALITATE
Desprins din filmele SF, armata americană a testat laserul care poate spulbera avioane în zbor

Deși au avut un răspuns jalnic la pandemia de coronavirus, cu aproximativ 100.000 de decese înregistrate, americanii se pot lăuda cu un laser funcțional desprins parcă din filmele SF.

În urmă cu câteva zile, pe pagina de Twitter a Flotei Americane din Oceanul Pacific (U.S. Pacific Fleet) a fost publicat un clip scurt, de doar 6 secunde. Secvența pare să fie din Star Wars, dar este cât se poate de adevărată și ilustrează un test al unui sistem de luptă cu laser. Acesta a fost instalat pe nava de luptă USS Portland și testat în Oceanul Pacific.

Având în vedere importanța testului, nu a durat mult până când clipul s-a viralizat. La momentul redactării acestui material, are peste 200.000 de vizualizării, valoare cu atât mai spectaculoasă cu cât numărul de urmăritori ai contului U.S. Pacific Fleet este de 235.000.

Imaginile și clipurile video furnizate de Marina SUA arată nava USS Portland executând ”prima implementare la nivel de sistem a unui laser de înaltă energie cu mediu solid” pentru ”dezafectarea unei drone aeriene”, potrivit unui comunicat de presă care însoțește clipul.

În imaginile care au început să circule pe internet, se poate vedea un fascicul laser emis de pe puntea unei nave militare. Alte câteva clipuri atrag atenția asupra consecinței experimentului, imortalizând o dronă în flăcări, după ce a căzut respectivei raze laser. Nu este clară locația exactă în care s-a desfășurat experimentul, dar știm că a avut loc pe data de 16 mai, undeva în Pacific.

Puterea armei nu a fost nici ea precizată, dar un raport din 2018 a Institutului Internațional pentru Studii Strategice estima că arma laser va avea 150 de kilowați. Acest detaliu tehnic contează însă mai puțin. Important este că poate distruge aproape instant o aeronavă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele