Descoperirea care va afecta viitoarele misiuni pe Lună

Descoperirea care va afecta viitoarele misiuni pe Lună

Pentru prima dată, oamenii de știință spun că au aflat cât de radioactivă este Luna – o constatare care ar putea avea implicații pentru viitorul călătoriilor spațiale umane acolo.

Noile date, colectate de roverul Chang’e 4 din China, arată mult mai multe radiații decât cele cu care ne-am confrunta pe Pământ sau chiar în Stația Spațială Internațională. Dar este probabil ca un nivel la care o anumită expunere, pe durata limitată a unei călătorii pe Lună, ar putea fi în continuare sigur.

Experții spun că au făcut o descoperire de 1.369 de microsieverți de radiații, date publicate în revista Science Advances.

Asta ar putea fi o problemă pentru viitoarele misiuni pe Lună

„Nivelurile de radiații pe care le-am măsurat pe Lună sunt de aproximativ 200 de ori mai mari decât pe suprafața Pământului și de 5 până la 10 ori mai mari decât într-un zbor de la New York la Frankfurt”, a spus Robert Wimmer-Schweingruber, fizician al Universității din Kiel, despre cercetare, într-un comunicat.

„Deoarece astronauții ar fi expuși la aceste niveluri de radiații mai mult decât pasagerii sau piloții de pe zborurile transatlantice, aceasta este o expunere considerabilă”, completează acesta.

Deși CNN raportează că astronauții Apollo au dus echipamente pentru măsurarea nivelului de radiație de pe Lună, datele nu au revenit niciodată pe Pământ. Acum, însă, pe măsură ce NASA își planifică misiunile Artemis cu scopul de a trimite astronauții înapoi pe Lună, este foarte important să știm cu ce se vor confrunta viitorii astronauți când se vor întoarce.

Astfel, când următorul astronaut care va ajunge pe Lună va păși pe suprafața lunară în 2024, el se va confrunta cu niveluri de radiații de 200 de ori mai mari decât pe Pământ. Expunerea la radiații este unul dintre riscurile majore pentru sănătatea astronauților, deoarece expunerea cronică la razele cosmice galactice (GCR) poate induce cataractă, cancer sau boli degenerative ale sistemului nervos central sau ale altor sisteme de organe, se arată în studiu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: