Descoperirea bizară făcută de cercetători după ce-au pus celule într-un labirint

Descoperirea bizară făcută de cercetători după ce-au pus celule într-un labirint

Celulele individuale sunt capabile să parcurgă distanțe mari în corpul nostru. Cercetătorii au construit un experiment aproape ca un desen animat, pentru a afla cum știu unde să meargă.

Celulele sunt atrase de anumite substanțe chimice și respinse de altele. De exemplu, celulele albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor sunt atrase de substanțele chimice numite chimioatractanți, care sunt eliberați la locul unei leziuni, potrivit Phys.org. Dar pentru a afla cum navighează celulele în spații mai mari decât vecinătatea lor imediată, oamenii de știință le-au pus la încercare în labirinturi minuscule încărcate cu acei chimioatractori.

Cum s-au descurcat celulele prin labirint

Când corpul este rănit, cum ar fi înțepătura cu un ac, sistemul imunitar răspunde trimițând celule albe din sânge pentru a ucide orice bacterie care ar putea încerca să pătrundă prin rană. Dar cum știu celulele să găsească rana?

Cercetările anterioare au arătat că celulele folosesc substanțe chimice din organism, cunoscute sub numele de chimioatractori, pentru a naviga pe distanțe scurte. Celulele albe din sânge pot simți și se pot deplasa spre ele, dar funcționează doar pe distanțe scurte.

În această nouă cercetare, cercetătorii au descoperit că celulele pot utiliza astfel de chimioatractori într-un mod diferit pentru a naviga pe căi mai lungi și mai complicate.

Oamenii de știință de la Universitatea din Glasgow au pus amibele și celulele pancreatice pentru a le testa și, în cele din urmă, a confirma ipoteza că celulele s-au îndreptat în direcția cu cea mai mare concentrație de chimioatractori, exact ca un proxy, pentru a afla din ce direcție au venit.

Cercetarea, care a fost publicată în revista Science, arată ambele tipuri de celule care rezolvă labirinturile cu un grad de competență destul de straniu. Dacă ești curios, articolul din Phys.com conține câteva videoclipuri cu celule vii care curg pe căile de ramificare, către ținta lor.

Astfel, în cea mai mare parte, amibele și într-o măsură puțin mai mică celulele canceroase au excelat la labirinturile mai simple. S-au descurcat ceva mai greu în labirinturi cu mai multe fundături și capcane. Dar, din nou, acestea sunt doar celule unice. De asemenea, celulele care au început din spate s-au pierdut adesea, deoarece liderii au înghițit deja chimiotratanții care le-au ghidat drumul, sugerând că biologia celulară este mai mult decât ar fi de așteptat.

Citește și:
Etichete: