Descoperire remarcabilă: un pui de lup mumificat acum 57.000 de ani a fost dezgropat din gheață

Descoperire remarcabilă: un pui de lup mumificat acum 57.000 de ani a fost dezgropat din gheață

Un pui de lup mumificat care datează de acum 57.000 de ani a fost dezgropat. El a fost înghețat și s-a conservat extrem de bine.

Capul, coada, labele, blana și pielea creaturii din epoca de gheață au fost perfect conservate în permafrost. Rămășițele sale dezgropate de un miner lângă orașul Dawson din Yukon au inclus și detalii excepționale ale țesuturilor musculare, conform CNN. Animalul, o femelă, a murit brusc într-o prăbușire. Remarcabila descoperire deschide o fereastră cu privire la viața din nordul îndepărtat al Canadei, când mamuții de lână au cutreierat Pământul.

De asemenea, se fac descoperiri remarcabile despre stilul de viață și evoluția lupilor moderni. Animalul este cel mai vechi lup vechi înregistrat vreodată. Julie Meachen, profesor de anatomie la Universitatea Des Moines, Iowa, a spus: „Este cea mai completă mumie de lup care a fost găsită vreodată. Este practic 100% intactă – lipsesc doar ochii. Și faptul că este atât de completă ne-a permis să facem atâtea linii de anchetă asupra ei, pentru a-i reconstitui, practic, viața”.

Animalul a fost numit Zhur, adică „lup” în limba locală indigenă Han

Dr. Grant Zazula, paleontolog, a spus: „Este frumos. Are lăbuțele și coada drăguțe și buza superioară curbată, lăsând colții la vedere. Este spectaculos”.

Una dintre cele mai importante întrebări a fost cum a ajuns să fie înmormântat. Este nevoie de un set unic de circumstanțe pentru a produce o mumie în permafrost. Prof. Meachen a explicat: „Este rar să găsești aceste mumii în Yukon. Animalul trebuie să moară într-o locație unde pământul este înghețat tot timpul și trebuie să fie îngropat foarte repede, ca orice alt proces de fosilizare. Dacă stă așezat prea mult timp pe tundra înghețată, se va descompune sau va fi mâncat”. Astfel, animalele care mor încet sau sunt vânate de prădători sunt mai puțin susceptibile de a fi găsite în stare curată.

Prof. Meachen a completat: „Credem că a fost în vizuina lui și a murit instantaneu prin prăbușire. Datele noastre au arătat că nu a murit de foame și avea aproximativ șapte săptămâni, așa că ne simțim puțin mai bine știind că biata fetiță nu a suferit prea mult timp”.

Prin studierea substanțelor chimice din păr și dinți, cercetătorii au descoperit că mama puilor a mâncat în principal alimente acvatice. Adică consumul sezonier de pește din râul Klondike, unde se găsește somonul Chinook. Prof. Meachen a spus: „În mod normal, când te gândești la lupi în epoca de gheață, te gândești că mănâncă bizoni sau alte animale mari de pe uscat. Un lucru care ne-a surprins a fost că aceștia măncau pești, în special somon”.

Zhur este acum expus la Centrul de Interpretare Yukon Beringia din Whitehorse, Canada

O analiză a genomului lui Zhur a constatat, de asemenea, că este descendentă din lupi antici din Rusia, Siberia și Alaska – strămoșii lupilor moderni.

Dar studiul publicat în Current Biology lasă fără răspuns câteva întrebări importante despre Zhur și familia ei, la care probabil nu se va răspunde niciodată. Prof. Meachen a spus: „Am fost întrebați de ce a fost singurul lup găsit în vizuină și ce s-a întâmplat cu mama sau frații săi. S-ar putea să fi fost unicul pui. Sau ceilalți lupi nu erau în groapă în timpul prăbușirii. Din păcate, nu vom ști niciodată”.

Ea a adăugat: „Carcasele mumificate ale mamiferelor mari nu sunt aproape niciodată găsite în Alaska și Yukon, ceea ce face ca oportunitatea de a-l studia  pe Zhur să fie deosebit de rară. Un mic avantaj al schimbărilor climatice este că vom găsi mai multe dintre aceste mumii pe măsură ce permafrostul se topește”.

Aceasta este o modalitate bună pentru știință de a reconstrui mai bine acea perioadă, dar ne arată, de asemenea, cât de mult se încălzește planeta noastră.

Profesorul Matthew Wooler, de la Universitatea din Alaska, a subliniat: „Pentru oamenii de știință, aceasta este o descoperire extrem de importantă. Alte creaturi preistorice din acea epocă, cum ar fi mamutul lânos și chiar o specie de cămilă, sunt dispărute. Dar descendenții îndepărtați ai puilor de lup pot fi găsiți încă rătăcind prin Yukon”.

 

Citește și: