22 nov. 2020 | 14:10

Lupul robot care ar trebui să păzească oamenii de urșii reali violenți

ACTUALITATE
Lupul robot care ar trebui să păzească oamenii de urșii reali violenți

Cui îi este frică de lupul cel mare și rău? Se pare că urșilor negri japonezi le este frică de lupul robot mare și rău.

Zecile de atacuri ale urșilor raportate doar în Japonia în acest an au tras un semnal de alarmă, așa că oficialii orașului Takikawa de pe insula Hokkaido au luat măsuri. Au cumpărat și instalat o pereche de roboți Monster Wolf în comunitatea lor.

Lupii roboți au fost dezvoltați printr-un proiect de cooperare între producătorul de mașini Ohta Seiki, Universitatea Hokkaido și Universitatea de Agricultură din Tokyo.

Arătând ca o încrucișare între Wolverine și Terminator, fiecare lup cyborg vine echipat cu ochi roșii care clipesc, o coadă intermitentă și un repertoriu de sunete puternice și amenințătoare – mârâituri, urlete și zgomote de mașini – toate declanșate de detectoarele de mișcare.

Prădătorii prefabricați sunt programați să fie lăsați să se plimbe până în noiembrie, când urșii intră în hibernare, apoi se vor întoarce la “serviciu” în primăvara anului viitor.

„Vrem să anunțăm urșii că trebuie să plece din preajma așezărilor umane și să ajutăm la coexistența urșilor și a oamenilor, dar la distanță, fără a-i face vreun rău unui celuilalt”, a explicat Yucho Ota, șeful Ohta Seiki, într-un interviu acordat The Mainichi.

În timp ce lupii roboți probabil n-ar fi păcălit-o pe Scufița Roșie, populația de urși îi ia destul de în serios. De când fiarele amenințătoare au fost introduse în noul lor habitat la periferia orașului Takikawa în septembrie, nu au fost raportate alte atacuri ale urșilor și, ca rezultat, lupii robot sunt considerați, din toate punctele de vedere, un succes “urlător”.

Roboții copiază mișcările animalelor ca să învețe să meargă mai natural

Roboții se inspiră chiar de la animale. În ultimele două decenii, roboții umanoizi și-au îmbunătățit foarte mult capacitatea de a îndeplini funcții de bază. Acum urmează o nouă etapă.

În ciuda îmbunătățirilor repetate, capacitatea roboților de a merge, sări și a efectua alte mișcări complexe ale picioarelor la fel de fluide precum ale oamenilor au continuat să fie o provocare. În ultimii ani, progresele în învățarea și designul roboților folosesc date și perspective din comportamentul animalelor, pentru a le permite acestora să se deplaseze în moduri mult mai umane.

Cercetătorii de la Google și UC Berkeley au arătat la începutul acestui an un robot care învață cum să meargă prin imitarea mișcărilor unui câine. Folosește o tehnică numită imitație de învățare. Mai mult, un robot a învățat cu succes să meargă singur prin încercare și eroare, folosind algoritmi de învățare avansați.