19 mart. 2020 | 08:01

După un experiment simplu, un oraș din Italia nu a mai raportat niciun caz nou: cum a fost posibil

ACTUALITATE
După un experiment simplu, un oraș din Italia nu a mai raportat niciun caz nou: cum a fost posibil

Italia se confruntă cu cea mai dificilă perioadă de la începerea epidemiei, dar un orășel aflat în centrul problemei nu a raportat cazuri noi. Situația actuală este rezultatul unui experiment.

La momentul redactării acestui material, au fost înregistrați 35.713 bolnavi de coronavirus pe teritoriul Italiei. Numărul total de decese este 2978, cea mai mare valoare înregistrată în afara Chinei. Pe parcursul zilei de astăzi însă, s-ar putea să depășească cea mai mare putere a Asiei.

În mod surprinzător însă, în nordul Italiei, de unde a pornit epidemia în peninsulă, există un orășel care nu a mai raportat niciun caz nou de Covid-19. Vo este situația în apropierea Veneției, iar locuitorii săi au făcut un experiment simplu.

Fiecare persoană din orășel a fost testată pentru coronavirus. Asta a însemnat 3300 de persoane. Conform sursei Sky News, citată de Mediafax, mecanismul a dat rezultate și, după testare, nu s-au mai înregistrat cazuri noi în regiune.

Orașul Vò, amplasat în Provincia Padova, a fost unul dintre cele 11 orașe și sate din centrul focarului COVID-19 al Italiei și este, practic, locul de unde a pornit pandemia de infecții cu coronavirus. Experimentul a implicat achiziția testelor, care momentan este imposibilă în România și multe alte țări de pe mapamond de către populația generală. Singurul mod prin care te poți testa la noi este să te deplasez într-unul din șase orașe mari ale României la un spital de boli infecțioase.

După testarea celor 3300 de persoane, a fost impusă o carantină strică în cazul celor infectați și a contactelor acestora. În consecință, deja de vinerea trecută, nu s-au mai înregistrat cazuri noi. „Testarea a fost vitală, a salvat multe vieți”, a spus primarul orășelului, Giuliano Martini.

Inițiativa experimentului a venit din partea lui Andrea Crisanti, un expert de Imperial College of London. La final, a confirmat că testarea populației a făcut diferența. „În Vo, am testat toți locuitorii, chiar și cei care erau asimptomatici”, a afirmat Crisanti.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele