De ce va scădea calitatea videourilor de pe Netflix în următoarea lună

De ce va scădea calitatea videourilor de pe Netflix în următoarea lună

Pe măsură ce țări din Uniunea Europeană au intrat într-o auto-izolare, cu cetățeni care lucrează de acasă, teama cea mai mare e că internetul nu rezistă. Cu această idee în minte, UE a cerut Netflix și YouTube să diminueze calitatea. Și se va întâmpla.

Netflix a transmis, pe 19 martie, că e de acord să reducă cu 25% viteza la care livrează conținut abonaților din Europa. Asta se traduce într-o scădere a calității videourilor. Totuși, în funcție de dispozitivul pe care vizionezi conținutul, s-ar putea să nu sesizezi atât de mult.

Ce face Netflix acum e să reducă din bit rate. O va face în Europa și Marea Britanie pentru următoarele 30 de zile. Asta înseamnă o schimbare pentru aproximativ 62 de milioane de abonați.

Nu te aștepta acum la o scădere dramatică. De exemplu, dacă vezi conținut Full HD pe un televizor 4K oricum nu beneficiai de toată calitatea posibilă. Totodată, pe telefoane, cel mai probabil vezi conținut la rezoluție HD, așa că nu te da prea mult peste tot. Unde e posibil să sesizezi o scădere e la conținutul 4K pe un televizor 4K foarte bun.

Netflix e prima companie care a luat o așa decizie masivă

Înainte de decizia Netflix, Thierry Breton, comisar european responsabil pentru politici digitale, a făcut apel la o anumită de responsabilitate. „Companiile telecom și platformele de streaming au o responsabilitate comună de a asigura buna funcţionare a internetului în timpul crizei”, a spus acesta.

Între altele, companiile au fost sfătuite să ofere calitate standard la conţinutul video, și nu HD (high-definition). Astfel, consumul e mai mic și se mai eliberează din presiunea asupra infrastructurii.

În România, ANCOM a transmis, în urmă cu o săptămână, operatorilor Orange, Vodafone, Telekom și Digi | RCS-RDS o înștiințare pentru a se pregăti să ia măsurile necesare și posibile pentru a evita și a soluționa posibilele situații de congestie sau întrerupere a traficului de voce și/sau de date.

Analiza ANCOM arată că ne putem aştepta la creșteri de trafic estimate de unii furnizori la peste 50% față de situațiile normale

YouTube se va conforma rugăminților UE

YouTube a anunţat că va reduce calitatea streamingului pe teritoriul Uniunii Europene. Încearcă astfel să evite suprasolicitarea internetului. Până în prezent, au fost observate doar câteva „vârfuri” de utilizare, dar s-a luat decizia să se acţioneze pentru reducerea la minimum a presiunii exercitate asupra sistemului.

Îndemnul lui Breton, dar și deciziile YouTube și Netflix, vin ca urmare a informațiilor oferite de operatorii din UE. Aceștia au raportat o creştere a traficului de date în ultimele zile. Orange și Digi | RCS-RDS au spus că și în România s-a întâmplat același lucru.

Citește și:
Sursa: The Guardian