De ce Universul funcționează aproape ca un creier uman uriaș

De ce Universul funcționează aproape ca un creier uman uriaș

Oamenii de știință au găsit similitudini în funcționarea a două sisteme complet diferite ca mărime – rețeaua de celule neuronale din creierul uman și rețeaua cosmică de galaxii.

Cercetătorii au studiat cele două sisteme dintr-o varietate de unghiuri, examinând structura, morfologia, capacitatea memoriei și alte proprietăți.

Studiul neobișnuit a fost realizat de specialiști italieni din două domenii foarte diferite – astrofizicianul Franco Vazza de la Universitatea din Bologna și neurochirurgul Alberto Feletti de la Universitatea din Verona.

Cum compari Universul cu creierul uman?

“Gradul de similitudine pe care îl expune analiza noastră pare să sugereze că autoorganizarea ambelor sisteme complexe este probabil modelată de principii similare ale dinamicii rețelei, în ciuda scalelor și proceselor radical diferite”, au scris oamenii de știință.

Una dintre cele mai convingătoare perspective ale studiului a implicat o abordare în care rețeaua neuronală a creierului era privită ca un univers în sine.

Această rețea conține aproximativ 69 de miliarde de neuroni. Prin comparație, universul cunoscut are o rețea de cel puțin 100 de miliarde de galaxii.

O altă similitudine este natura definită a rețelelor lor – neuroni și galaxii – care au noduri conectate prin filamente.

Prin observarea numărului mediu de conexiuni din fiecare nod și gruparea conexiunilor în noduri, cercetătorii au concluzionat că există “niveluri de acord” în conectivitate, sugerând că cele două rețele au crescut ca urmare a unor principii fizice similare, potrivit lui Feletti.

Există, de asemenea, comparații interesante atunci când vine vorba de compoziția fiecărei structuri.

Aproximativ 77% din creier este apă, în timp ce aproximativ 70 la sută din Univers este umplut cu energie întunecată.

Acestea sunt ambele materiale pasive care au roluri indirecte în structurile respective.

Pe de altă parte, aproximativ 30% din masele fiecărui sistem sunt compuse din galaxii sau neuroni.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, o asemănare extraordinară între fluctuațiile densității materiei din creier și rețeaua cosmică.

“Am calculat densitatea spectrală a ambelor sisteme. Aceasta este o tehnică adesea utilizată în cosmologie pentru studierea distribuției spațiale a galaxiilor”, a spus Vazza într-un comunicat de presă.

“Analiza noastră a arătat că distribuția fluctuației în rețeaua neuronală a cerebelului pe o scară de la 1 micrometru la 0,1 milimetri urmează aceeași progresie a distribuției materiei în rețeaua cosmică, dar, desigur, pe o scară mai mare care merge de la 5 de la milioane la 500 de milioane de ani-lumină”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: