De ce toți chinezii copiază căștile Apple? Spoiler: pentru o mulțime de bani

De ce toți chinezii copiază căștile Apple? Spoiler: pentru o mulțime de bani
Sursa foto: Ce vezi în poză nu-s căștile AirPods, ci o copie chinezească de la Realme

În doar trei ani, Apple a eliminat portul de căști de pe telefoane și-a creat o nouă piață: căști mici wireless. AirPods au devenit o industrie și acum sunt copiate de aproape toate companiile mai mici sau mai mari. Însă, în timp ce jucători mai mari investesc în design, companii fără pretenții din China le „clonează”.

Odată cu eliminarea portului de 3,5 mm de pe telefoane, Apple a lansat AirPods. Sunt căști wireless pe care le încarci cu cablul de telefon (sau wireless) și care costă cel puțin 160 de dolari. Cel mai nou model se numește AirPods Pro și costă 250 de dolari. Și, pe scurt, acest produs valorează deja miliarde de dolari.

Realme Buds Air Neo

Probabil marca Realme ți-e cunoscută datorită telefoanelor ieftine cu Android. Mai nou, face și căști. Modelul Realme Buds Air a fost primul, iar acum e pregătit modelul Realme Buds Air Neo. Acestea sunt însă un model ceva mai ieftin decât Buds Air.

Apple a creat o piață de miliarde de dolari

Apple n-a inventat căștile wireless, evident. Doar a lansat un model pentru care a creat o piață. Lipsa portului de pe iPhone a însemnat că fie alegi un adaptor, fie iei căști wireless. În 2019, a reușit să vândă peste 50 de milioane de AirPods.

Partea și mai bună pentru Apple e că aceste căști sunt aproape imposibil de reparat. Astfel, alegi mereu să cumperi altele. Iar în doar trei ani compania a obținut venituri de peste opt miliarde de dolari doar cu acest accesoriu pentru telefoane și tablete.

Realme e doar încă o companie care încearcă să profite de această piață cu produse care sunt copiate. Modelul nou de căști de la chinezi are port microUSB, spre deosebire de USB-C pe Realme Buds Air, și probabil sunt cu 50% mai proaste decât orice căști ai cumpăra de la Apple sau Samsung.

Pentru majoritatea utilizatorilor nu contează însă calitatea, contează că arată ca Apple AirPods.