De ce sticla e mai dăunătoare pentru mediu decât plasticul

De ce sticla e mai dăunătoare pentru mediu decât plasticul

Un studiu nou susține că sticlele de sticlă au un impact mai mare asupra mediului decât cele din plastic. Iar explicațiile nu ar trebui să fie deloc surprinzătoare.

Dacă luăm în calcul procesul de producție și de transport al recipientelor realizate din sticlă, se poate observa un proces care nu le diferențiază prea mult, cel puțin nu în bine, de PET-uri. Ba chiar, ar putea fi considerate mai poluante pentru mediu decât alternativa din plastic.

Deoarece sunt făcute din materiale rare, extrase din pământ, și pentru că e nevoie de cantități mai mari de combustibili fosili pentru a fi produse și transportate, sticlele de sticlă nu pot reprezenta soluția dacă vrem să avem grijă de mediu.

Studiu comparativ: plastic sau sticlă?

Cercetători de la Universitatea Southampton, Marea Britanie au vrut să determine care din ambalajele obișnuite pentru băuturi au cel mai mic sau cel mai mare impact asupra mediului. Pentru a face acest lucru, au ales ambalajele pentru cele mai comune tipuri de băuturi: lapte, suc de fructe și băuturi carbogazoase.

Autorii studiului, Alice Brock și Ian Williams, au efectuat evaluări ale ciclului de viață și au comparat ambalajele pe baza mai multor indicatori de daune asupra mediului, cum ar fi contribuția lor la încălzirea globală, epuizarea resurselor și impactul asupra sănătății umane și a mediului terestru și marin.

Pentru fiecare tip de băuturi, cercetătorii au clasificat ambalajele în funcție de gradul lor în care afectează mediul.

Rezultatele au arătat că pentru băuturile carbogazoase, sticlele de sticlă sunt cele mai dăunătoare, iar dozele de aluminiu reciclat 100% dăunează cel mai puțin. La mijlocul clasificării s-au aflat sticle realizate din sticlă reciclată, PET-urile și dozele de aluminiu nereciclat.

Pentru sucurile din fructe, sticlele de sticlă au fost din nou cele mai dăunătoare, iar Tetra Pak-urile – cele mai puțin dăunătoare. Sticlele realizate din sticlă reciclată și sticlele PET au fost considerate a fi la un nivel mediu.

Pentru lapte, sticla a fost din nou cea cu cel mai mare impact, iar cutiile de carton au fost cele cu cel mai mic impact. La mijloc s-au aflat sticle de sticlă reciclate și sticle de plastic din polietilenă de înaltă densitate (HDPE).

“S-ar putea să fie o surpriză, dar sticlele de sticlă s-au clasat de fapt pe ultimul loc în analiza noastră”, au scris autorii studiului Alice Brock și Ian Williams pentru The Conversation.

“S-ar putea să alegeți instinctiv o sticlă de sticlă pentru a evita cumpărarea unei alternative de plastic, dar sticla necesită mai multe resurse și energie pentru a produce”.

Sticlele de sticlă au contribuit cu aproximativ 95% mai mult la criza climatică decât cutiile de aluminiu, au remarcat autorii studiului.

Totuși, Brock și Williams au spus că mesajul cercetării lor nu privește neapărat alegerea individuală a consumatorilor.

“Chiar dacă unele dintre aceste ambalaje sunt mai bune decât altele, toate au un impact asupra mediului. Cea mai bună opțiune ar fi eliminarea completă a ambalajelor de unică folosință și introducerea unui sistem de refolosire a ambalajelor. Reducerea deșeurilor și refolosirea materialelor, acolo unde este posibil, ar trebui să vină înainte de reciclare”, au mai transmis autorii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: