08 feb. 2020 | 15:41

De ce se gândesc băncile serios să treacă la criptomonede

ACTUALITATE
De ce se gândesc băncile serios să treacă la criptomonede

Odată cu apariția Bitcoin, s-a creat o mare frenezie în piața criptomonedelor. O frenezie care a cuprins și băncile centrale.

Criptomonedele sunt considerate de unii revoluția financiară a perioadei pe care o trăim. La nivel teoretic, ele funcționează într-un sistem centralizat, tranzacțiile sunt sigure și totul se face în baza tehnologiei blockchain.

Spun la nivel teoretic pentru aceste monede virtuale sunt controversate din mai multe puncte de vedere (am scris AICI despre asta).

Acum, se pare că piața criptomonedelor a atras atenția și băncilor centrale. Șase dintre acestea vor să se întâlnească pentru a discuta detaliat despre acest subiect.

Băncile centrale și criptomonedele

Liderii a șase bănci centrale, în frunte cu Banca Centrală Europeană – instituția care reglementează zona euro – se vor întâlni în aprilie pentru a discuta despre criptomonede. La discuții vor fi prezenți și reprezentanții băncilor centrale din Marea Britanie, Japonia, Canada, Suedia și Elveția, care se arată, de asemenea, interesați de subiect.

Sunt, de fapt, băncile care emit monedele naționale și care vin cu politica monetară la nivel de stat. Iar digitalizarea sistemului bancar nu e trecută cu vederea.

„În Japonia, nu avem acum niciun plan pentru emiterea de monede digitale (…) Dar trebuie să depunem eforturi, astfel încât să fim gata să răspundem, în cazul în care cererea publică de monede digitale va creşte dramatic”, spune Takako Masai, membru al consiliului de administraţie al BOJ.

E o perioadă în care se discută tot mai multe despre viitorul banilor. Iar aceste bănci centrale vor un plan comun de analiză pe subiect. În cazul în care aleg un sistem în care monedele naționale să fie digitalizate, ele trebuie să fie pregătite.

Viitorul, al criptomonedelor?

Există multe răspunsuri de DA la această întrebare, dar există, în egală măsură, și multe răspunsuri de NU. Ia de exemplu proiectul Libra de la Facebook. Un plan sprijinit inițial de mai multe companii mari riscă, însă, să fie abandonat.

Mark Zuckerberg anunța că lucrează cu companii mari precum PayPal, Visa, Vodafone, Uber sau Spotify pentru lansarea Libra. Numai că acești parteneri încep, încet-încet să se retragă. Ultimul nume care a luat această decizie e chiar gigantul Mastercard.

Planurile Facebook sunt mărețe cu Libra, dar au apărut o serie de critici și câțiva parteneri au început să devină sceptici. Nu e clar cum va trece Libra de organismele de reglementare.

E dovada că, totuși, viitorul – dacă va fi să fie al criptomonedelor – mai așteaptă un pic.