30 apr. 2020 | 10:55

De ce mai lucrează la 98 de ani: povestea medicului care îți înmoaie inima

ACTUALITATE
De ce mai lucrează la 98 de ani: povestea medicului care îți înmoaie inima

Ar putea fi unul dintre cei mai bătrâni medici din lume aflați încă în activitate, dar nu s-a putut abține să nu fie în prima linie în timpul pandemiei de coronavirus.

În timp ce în România foarte mulți medici au optat să-și dea demisia sau să-și ia concediu în prima parte a pandemiei, un medic francez continuă să fie în activitate la fabuloasa vârstă de 98 de ani. Povestea sa a făcut înconjurul lumii, iar cei de la BBC au realizat un reportaj pe marginea activități zilnice a lui Christian Chenay.

Fără echivoc, Chenay este cel mai bătrân medic care continuă să profeseze în Franța. La 98 de ani însă, are mari șanse să fie cel mai bătrân de pe întregul mapamond. Motivele sale sunt simple și ignoră complet faptul că s-ar afla la o vârstă cu un grad ridicat de risc.

El face săptămânal drumuri până la un azil de bătrâni pentru a-i consulta pe cei de acolo şi spune că decizia de a continua să muncească a fost luată în mare parte din cauza lipsei acute de medici de familie din Franţa. „Toată lumea este speriată. Sunt foarte atent. Soţia mea se teme ca aş putea să aduc virusul acasă şi are dreptate”, spune Christian Chenay.

Singurul lucru pe care l-a făcut ca măsură de precauție a fost să-și închidă temporar cabinetul din Paris, dar în fiecare zi își consultă pacienții online. În plus, o dată pe săptămână merge la un azil de bătrâni pentru a-și forma o opinie la prima mână despre starea lor de sănătate. „Nu pot să îi las baltă în mijlocul acestei epidemii. Ei nu ar reusi să se descurce singuri. Suntem extrem de norocoşi că nu avem niciun caz de COVID-19 la centrul de îngrijire, până acum. Dacă cineva s-ar infecta ar fi un dezastru.

Am aproape 99 de ani. Ar trebui să-mi reduc activitatea din varii motive. Mă mişc mult mai încet decât înainte, trebuie să am mare grijă”, a explicat doctorul Chenay într-o manieră cât se poate de lucidă.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele