23 iul. 2020 | 13:47

PlayStation 4 a ajuns la final, dar cu siguranță iese din scenă în stil mare: de ce Ghost of Tsushima rămâne în istorie

ACTUALITATE
PlayStation 4 a ajuns la final, dar cu siguranță iese din scenă în stil mare: de ce Ghost of Tsushima rămâne în istorie

Despre Ghost of Tsushima se poate spune așa: „s-a și așteptat, dar a și meritat”. Cât încă ești atent la ce potențial va avea PS5, eu îți recomand să profiți la maximum de PlayStation 4 și să-ți faci o mică „vacanță” anul acesta în Tsushima.

Nu știu de tine, dar eu pot spune că am fost mereu fascinat de cultura asiatică. Nici nu s-ar putea altfel. Japonia, de exemplu, e o fâșie de pământ și-o forță. Dar acum nu discutăm despre geopolitică sau economie, ci despre un joc care se concentrează pe istoria de acum câteva sute de ani. Își trage inspirația din fapte istorice, dar duce ideile mult mai departe.

Iată-te aruncat în a doua parte a secolului XIII cu un imperiu mongol care a pustiit naţiuni întregi în campania sa de cucerire a estului. Însă insula Tsushima e diferită. Este singurul obstacol între Japonia continentală şi o flotă masivă de mongoli invadatori, condusă de Khotun Khan, un general nemilos şi viclean. Ce poate fi mai frumos decât să încerci să faci un pic parte din mega evenimente istorice?

Insula arde după primul val de atac mongol, iar samuraiul războinic Jin Sakai este unul dintre ultimii membrii supravieţuitori ai clanului său. Ce mai poate face în situația asta? Păi, să protejeze: popor, casă, viață personală. Acesta trebuie să uite tradiţiile care l-au format ca războinic, pentru a-şi găsi o nouă cale, calea Fantomei, şi să ducă un război neconvențional pentru eliberarea Tsushimei.

Când citești toate acestea probabil că te gândești că nu mai e loc și de frumos. Dar nu e cazul. Ghost of Tsushima este un open-world care îți permite să descoperi Japonia feudală într-o călătorie în care în centrul atenției e frumusețea insulei Tsushima. Și amintesc asta, pentru că ce-ar fi un joc fără ceva frumos și de admirat? Ar fi cel puțin banal, mai ales în 2020. Așa că ai ocazia să explorezi regiuni recreate foarte detaliat, care prezintă diversitatea vieţii de pe această insulă vastă – de la câmpuri unduioase şi temple liniştite, la păduri ancestrale, sate şi peisaje montane impresionante. Sau îți poți căuta și găsi pacea în momentele liniştite de armonie naturală, dar şi consolarea în momentele pe care le împărtăşeşti cu oamenii care te ajută în cursul aventurii tale.

Poți spune că acum devii și tu un pic de samurai în Ghost of Tsushima

În anii ’90, stăteam până noaptea târziu ca să văd filme cu samurai, că mi se păreau fascinați cu arta lor de-a mânui o bucată de metal ascuțită. Bine, poate stăteam până noaptea târziu și din alte motive, dar în principiu acesta era mai important. În 2020, noaptea târziu, dimineața devreme sau la prânz aș putea fi acel samurai, chiar dacă digital. Aici intervine Jin.

El a fost crescut şi antrenat în stilul de viaţă al samurailor. Când mongolii înving cu forţele samurailor, lumea lui Jin se prăbuşeşte. El e pus astfel în faţa celei mai dificile decizii din viaţa lui: să onoreze tradiţia şi obiceiurile creşterii sale de samurai şi să aleagă o luptă pe care nu o poate câștiga sau să se abată din drumul său de samurai pentru a proteja insula şi locuitorii acesteia, prin orice mijloc necesar. În misiunea lui de a elibera Tsushima, Jin trebuie să caute îndrumarea şi susţinerea vechilor prieteni şi să îşi găsească aliaţi noi. El trebuie să se elibereze de tradiţie, să devină un nou tip de războinic şi să protejeze ce a mai rămas din casa şi poporul său, cu orice preţ.

Legat de ce ziceam la început, cu faptele istorice, e bine să știi că mongolii au fost, în demersurile lor războinice, temuți de popoare din toate colțurile lumii. Ce ai tu în fața lor e capacitatea de a-l face pe Jin mai bun, mai eficient și, de ce nu? să-l duci mai aproape de țelul final. Și că tot am amintit de bucata de metal – katana – iată, ai ocazia să o mânești cu iscusință și fără să te rănești. Totodată, îți poți perfecţiona și abilitatea de a trage cu arcul pentru a elimina inamicii îndepărtaţi cu precizie mortală. Și pentru că vorbim de samurai, nu lipsesc tacticile de camuflaj și diversiune pentru a-i surprinde pe inamici.

„Declarație de dragoste” pentru o lume excepțională

Tsushima există, însă ce vei descoperi în joc este, așa cum au descris-o creatorii, o „scrisoare de dragoste pentru tot ce reprezintă ea”. Joanna Wang, Environment Art Lead, Sucker Punch, susține că este cel mai ambițios și complex joc pe care studioul l-a făcut până acum.

„Scopul nostru când construim o lume deschisă este mereu: «dacă îl poți vedea, îl poți experimenta», cu cât mai puține excepții posibil.”
Joanna Wang

Lumea din Tsushima e fundamental construită pe doi piloni: frumusețea naturală și ordinea creată de om. Sunt sute de locații pe care le poți explora și le poți folosi ca ascunzători. Implicit, fiecare nou loc are identitatea sa și tocmai de aceea poți privi Ghost of Tsushima ca un city break în propria sufragerie. Însă nu uita că natura e în centrul atenției. Prin culorile excepționale și arta din joc, o poți caracteriza de-a dreptul imersivă.

Și nu-i chiar o exagerare să spui că-n acest joc ești una cu natura. Ai, de exemplu, vântul care te ghidează, la propriu, în parcursul tău către victorie. Și nu doar atât. Totul în jurul tău reacționează la adierea de vânt care îți arată drumul.

Toate acesta converg într-un punct important: totul e conectat și totul se schimbă constant, așa cum se întâmplă în realitate. Astfel, explorarea lumii e o parte importantă din experiența pe care o oferă acest joc.

Peste toate acestea vine sunetul. Rev. Dr. Bradley Meyer, Audio Director, Sucker Punch, a explicat că experiența audio e asigurată de doi compozitori: Ilan Eshkeri și Shigeru „Ume” Umebayashi. Iar creațiile lor te poartă prin poveste și lumea pe care o descoperi la fiecare pas.

„Am studiat muzica japoneză veche, melodii din folclor, cântece sacre și de curtea palatelor, dar și saiko, împreună cu filosofia muzicală a Japoniei. E o lume bogată și explorarea ei e o experiență desăvârșită de viață. […] Am vrut să creez o lume plină de emoție, care ar susține atât povestea, cât și scenele de luptă, dar sper că duce și la o împletire a jucătorului cu ceea ce reprezintă călătoria emoțională a lui Jin.”
Ilan Eshkeri

Ume susține că munca la acest proiect l-a ajutat să exploreze ce înseamnă cultura japoneză, dar și povestea insulei Tsushima. „Când am compus muzica pentru joc, am fost inspirat de muzica, natura, climatul, stilul tradițional de viață din Japonia. Creațiile mele includ numeroase instrumente japoneze, cum ar fi shakuhachi, koto și taiko. Dar aceste instrumente nu înseamnă nimic fără oameni talentați care să le folosească”, a explicat acesta. Practic, ca jocul: pe măsură ce te afunzi în el, îi descoperi toate nuanțele.

Fără alte adăugiri, te las să explorezi lumea lui Jin, dar și mediul incredibil din Tsushima. Jocul Ghost of Tsushima e disponibil aici exclusiv pentru PlayStation 4.

Mai am însă o surpriză: cum ar fi să iei o bucată din joc în lumea reală? Poți face asta. Vorbim aici de un tribut special. Împreună cu artistul plastic Andrei Bălan și producătorul de muzică Andrei Argatu, PlayStation pune la dispoziție cinci măști tradiționale, reinterpretate, în care sunt surprinse trăsăturile caracteristice ale unora dintre eroii exclusivi PlayStation. Regulamentul concursului e aici.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele