De ce avioanele încă mai zboară, în ciuda tuturor restricțiilor de călătorie

De ce avioanele încă mai zboară, în ciuda tuturor restricțiilor de călătorie

Guvernele din toată lumea au luat decizii drastice în această perioadă. Între altele, s-au interzis zborurile spre și dinspre anumite țări. Și, totuși, unele avioane încă efectuează curse.

La nivel mondial, a scăzut puternic numărul curselor aeriene. Și, totuși, nu atât de mult pe cât ai crede. Încă sunt companii aeriene care operează curse aeriene, începând cu cele mari precum British Airways și terminând cu cele low-cost.

BBC vine cu o analiză în care arată, între altele, că avioanele încă mai survolează cerul în această perioadă, în ciuda restricțiilor.

De ce mai zboară avioanele în această perioadă

Multe guverne din toată lumea au luat măsuri drastice din cauza pandemiei de coronavirus. Sunt valabile și la noi aceste restricții. Încă de la începutul stării de urgență, au fost interzise zborurile spre și dinspre țările grav afectate precum Italia și Franța.

Între timp, măsuri similare s-au luat și pe plan intern. Suceava, spre exemplu, e în carantină totală, ceea ce înseamnă că aeroportul de acolo nu mai acceptă decât curse urgente.

Datele arată că 95% dintre zboruri au fost suspendate. Dar, totuși, asta înseamnă că aproximativ unul din 20 de avioane decolează încă.

Iată ce spun cei de la Ryanair.

„Lucrăm cu guvernele Uniunii Europene (UE) pentru a încerca să asigurăm unele curse din motive de urgență, chiar dacă numărul pasagerilor de pe aceste zboruri este foarte scăzut”, a declarat Ryanair.

Important de spus că sunt premise încă zborurile care presupun repatrierea unor cetățeni sau diverse transporturi de urgență. Din această criză vor ieși, așadar, extrem de șifonate din punct de vedere economic companiile aeriene. Guvernele au promis ajutoare de stat. Dar rămâne de văzut cum vor fi împărțiți acești bani.

Luni, 30 martie, autoritățile din România au prelungit măsura de suspendare a zborurilor către și dinspre anumite țări, după cum urmează:

  • Se prelungește suspendarea zborurilor spre și dinspre Spania pentru încă 14 zile
  • Se prelungește suspendarea zborurile spre dinspre Italia pentru încă 14 zile începând din 6 aprilie