02 ian. 2020 | 14:52

De ce a creat Rusia racheta care nu poate fi oprită și cât de puternică e

ACTUALITATE
De ce a creat Rusia racheta care nu poate fi oprită și cât de puternică e

Rusia susține că are nevoie să se protejeze. Astfel, a lucrat la crearea unei arme de distrugere în masă care nu poate fi oprită. Și poate fi dotată cu focos nuclear suficient de puternic cât să facă daune însemnate oriunde cade. Acum, Rusia susține că a și instalat sistemul acesta.

De peste doi ani aflăm despre planul Rusiei de-a crea arma care nu poate fi oprită. Între timp i-a fost dezvăluit și numele: Avangard. Iar tehnologia presupune că racheta poate călători cu viteză hipersonică și nu poate fi oprită de un sistem tradițional anti-rachetă. Vladimir Putin, președintele Rusiei, a prezentat-o oficial în 2018. Rusia vrea astfel să se asigure că ar avea un avantaj într-un război cu alte țări, cum ar fi unul cu Statele Unite ale Americii.

În teorie, sistemul de rachetă Avangard poate atinge o viteză hipersonică de până la Mach 27. Asta înseamnă de 27 de ori mai rapidă decât sunetul. Totodată, poate rezista la temperaturi de până la 2.000 grade Celsius. Poate ieși și reintra în atmosferă fără să fie deteriorată. Iar racheta poate transporta o bombă nucleară cu o putere de până la două megatone. Ca idee, Rusia a avut la un moment dat o bombă de 50 megatone.

Ce vrea să facă Rusia cu o așa armă?

Oficial, Putin a spus că acest tip de armament este un răspuns la scutul anti-rachetă al SUA. Președintele Rusiei îl cataloghează drept o amenințare, pentru că poate fi  și de atac, nu doar apărare. El s-a mai lăudat că Rusia este acum singura ţară echipată cu rachete supersonice.

Mai există în lucru în China o astfel de armă. Totodată, nici SUA nu sunt prea departe. Ceea ce-i face pe mulți să se întrebe dacă Rusia chiar are o astfel de armă sau doar se laudă. Testul făcut cu Avangard a presupus lovirea unei ținte aflate la 6.000 de kilometri distanță.

Neoficial, Rusia ar lucra la această armă de trei decenii. Acum, ministrul Apărării a spus că sistemul e oficial activ. Nu a dezvăluit unde, dar informațiile inițiale indicau Munții Urali.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele