Dacă există viață pe Marte, ar putea fi descoperită în aceste văi

Dacă există viață pe Marte, ar putea fi descoperită în aceste văi

Emisfera sudică a planetei Marte conține sute de rețele de văi care au pus la încercare geologii de mult timp.

Cercetătorii consideră că aceste văi antice au fost create prin eroziunea provocată de apă. Acest lucru indică faptul că Marte era un loc relativ cald. Dar modelele din trecut au sugerat că, în perioada respectivă, planeta roșie era rece și înghețată.

Recent, oamenii de știință au cercetat mai îndeaproape acele văi și le-au comparat cu formațiuni similare de pe Pământ.

Ce au aflat oamenii de știință?

Cercetătorii au descoperit că apa care se scurge sub un strat de gheață a ajutat la construirea unei proporții semnificative din văi, confirmând că Marte a avut într-adevăr un capitol rece în istoria sa timpurie.

În trecut, cercetătorii au rămas blocați între două studii, potrivit lui Grau Galofre, co-autor al noului studiu: modelele care sugerează un început înghețat pentru Marte și dovezile geologice care sugerează că pe Marte existau ploi, oceane și lacuri.

Noile descoperiri pun în legătură aceste două surse de informații și ar putea ajuta oamenii de știință să caute noi dovezi despre existența vieții pe Marte.

Grau Galofre și echipa sa au examinat 10.276 de văi din 66 de rețele diferite. Văile examinate s-au format acum 3,9-3,5 miliarde de ani, cam în perioada când pe Pământ apăreau primele forme de viață.

Cercetătorii au observat că văile au fost create în moduri distincte. Din 48 regiuni de vale cu caracteristici distinctive, trei conțin semne de erodare la suprafață de apa freatică din arcuri; nouă au fost sculptate de ghețari, 14 au fost probabil create de râuri, iar 22 au fost formate sub gheața.

Prezența văilor create atât de râuri, cât și de gheață ar putea indica faptul că unele puncte de pe vechile culmi marțiene au rămas fără gheață.

“Ar putea însemna, de asemenea, că privim spre diferite zone climatice care au fost imprimate în peisaj în diferite perioade de timp. La un moment dat pe Marte a existat o glaciațiune generalizată, dar în istorie această gheață s-a retras suficient pentru ca râurile să se formeze.”
Garu Galofre

Totuși, nu este încă foarte clar când au fost aceste două perioade sau când s-au încheiat. Mostrele de rocă adunate de satelitul NASA Perseverance, ar putea clarifica în cele din urmă dilema.

Prezența unor ghețari pe Marte ar putea fi un indiciu că planeta ar fi fost un mediu locuibil. Stratul de gheață ar putea conține forme de viață. Gheața poate oferi o sursă constantă de apă și ar izola eventualele organisme de oscilațiile mari de temperatură și de radiațiile solare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: