Cum testează NASA costumele astronauților care vor merge pe Lună

Cum testează NASA costumele astronauților care vor merge pe Lună

Ce vor purta astronauții în ziua cea mare când vor călca pe Lună ca primii oameni care au făcut acest lucru în mai mult de 50 de ani? NASA ne dezvăluie acum.

Astronauții NASA au început să-și testeze costumele spațiale noi, pe care agenția spațială intenționează să le folosească pentru viitoarele sale misiuni cu echipaj Artemis pe Lună.

Testele pentru costumul încă în curs de dezvoltare au avut loc sub apă la piscina din laboratorul Neutral Buoyancy Laboratory de la Johnson Space Center al NASA, relatează Space.com. Astfel încât astronauții să poată exersa sărind în jur, așa cum vor face în atracția gravitațională a Lunii.

Un costum spațial nou, desigur, și pentru care NASA lucrează din greu. Numit Unitatea de Mobilitate Extravehiculară de Explorare (xEMU), costumul spațial trebuie să protejeze astronauții de mediul dur al suprafeței lunare, ceea ce este destul de diferit de astronauții care au explorat în ultimele decenii pe orbita joasă a Pământului.

Bazinul poate fi modificat pentru a imita atât gravitația lunară, cât și gravitația pe orbita Pământului, dar fundul bazinului este acoperit de o suprafață lunară simulată care face ca mediul de testare să arate mai mult ca o plajă de nisip decât o piscină industrială, relatează Space.com.

Acest lucru le permite astronauților să se antreneze într-un scenariu cât mai realist posibil. Astronauții au practicat, de asemenea, folosind diverse instrumente, prelevând probe la suprafață, urcând o scară și chiar plantând un steag în pământ, așa cum a făcut Buzz Aldrin în 1969.

Testele subacvatice nu numai că vor evalua costumul spațial, ci vor ajuta NASA să dezvolte teste mai bune și mai specifice pentru viitoarele misiuni lunare, a declarat Daren Walsh, conducător al testului de activitate extravehiculară al NASA, într-un comunicat de presă.

„În același timp, vom reuși să adunăm feedback valoros cu privire la instrumentele și procedurile spațiale care vor ajuta la informarea unora dintre obiectivele misiunilor”, a adăugat Walsh.

Citește și: