30 sept. 2020 | 19:25

Cum se schimbă natura din cauza climei? Chiar și plantele au de suferit

ACTUALITATE
Cum se schimbă natura din cauza climei? Chiar și plantele au de suferit

Pe măsură ce climatul mondial se schimbă, plantele și animalele s-au adaptat prin extinderea pe noi teritorii și chiar mutarea sezoanelor de reproducere.

Acum, cercetările sugerează că, în ultimii 75 de ani, florile s-au adaptat și la creșterea temperaturilor și scăderea ozonului prin modificarea pigmenților de ultraviolete (UV) din petalele lor.

Pigmenții UV ai florilor sunt invizibili pentru ochiul uman, dar atrag polenizatori și servesc ca un fel de protecție solară pentru plante, spune Matthew Koski, un ecologist al plantelor de la Universitatea Clemson.

Așa cum radiațiile ultraviolete pot fi dăunătoare oamenilor, pot afecta și polenul unei flori. Cu cât petalele conțin mai mult pigment care absorb UV, cu atât radiațiile mai puțin dăunătoare ajung la celulele sensibile.

Anterior, Koski și colegii săi au descoperit că florile expuse la mai multe radiații UV – de obicei cele care cresc la altitudini mai mari sau mai aproape de ecuator – aveau mai mult pigment UV în petalele lor.

Apoi s-a întrebat dacă deteriorarea stratului de ozon și modificările de temperatură, au influențat pigmenții UV.

Iar pentru a afla acest lucru, Koski și colegii săi au examinat colecțiile de plante din America de Nord, Europa și Australia, care datează din 1941.

În total, au examinat 1238 de flori din 42 de specii diferite. Au fotografiat petale de flori din aceleași specii colectate în momente diferite de-a lungul ariei lor naturale folosind o cameră sensibilă la raze ultraviolete, care a surprins modificările pigmentului UV. Apoi au adaptat aceste modificări la datele privind nivelul și temperatura locală a ozonului.

Rezultatele arată schimbări mari în peisaj

În medie, pigmentul din flori în toate locațiile a crescut în timp cu o medie de 2% pe an din 1941 până în 2017.

Dar modificările au variat și în funcție de structura florii. La florile cu formă extinsă, ca de farfurie, cu polen expus, pigmentul absorbant de UV a crescut atunci când nivelurile de ozon au scăzut și au scăzut în locurile în care ozonul a crescut.

pigment floare: schimbari climatice

Pigment UV floare 1977 (în stânga) / Pigment UV floare 1999 (în dreapta)

Dar florile cu polen ascuns în petalele lor, și-au redus pigmentul UV pe măsură ce temperaturile au crescut, indiferent dacă s-au modificat nivelurile de ozon.

Deși poate fi surprinzătoare, constatarea “are un sens total”, spune Charles Davis, un biolog vegetal de la Universitatea Harvard care nu a fost implicat în lucrare.

Deși astfel de modificări ale pigmentului nu pot fi distinse de ochiul uman, ele se remarcă și funcționează ca un far pentru polenizatori precum colibri și albine.

Koski spune că majoritatea polenizatorilor preferă florile cu un model de “ochi de taur”: vârfurile petalelor care reflectă UV și pigmenții care absorb UV în apropierea centrului florii.

Ca urmare, aceste modificări ale pigmentului pot ajuta la protejarea polenului, însă polenizatorii vor rămâne fără activitate, iar repercusiunile pot fi grave și pentru umanitate în ceea ce privește penuria alimentară.