Cum se îmbogățește Apple: ce telefoane mai rămân fără căști și încărcător în cutie, la același preț

Cum se îmbogățește Apple: ce telefoane mai rămân fără căști și încărcător în cutie, la același preț

Apple vinde cele mai scumpe telefoane din piață, iar prin eliminarea căștilor și a încărcătorului din cutie, tocmai au devenit mai scumpe.

În prima jumătate a acestei săptămâni, Apple a dezvăluit noua serie de dispozitive iPhone 12, printr-o conferință online. În cadrul aceluiași eveniment, oficialii companiei au ținut un discurs elaborat legat de modul în care compania are grijă de planetă, de mediul înconjurător.

Ca parte a acelui discurs ”verde”, Apple a insistat pe ”beneficiul” semnificativ derivat din faptul că nu va mai include un încărcător de priză și o pereche de căști în cutia noilor smartphone-uri. Aparent, decizia cu pricina se va reflecta într-un volum cu 70% mai mare de telefoane transportate într-un container. Asta înseamnă că în cutia noilor iPhone-uri vei găsi doar telefonul și un cablu USB-C – Lightning.

Dacă ai trăit cu impresia că această decizie economicoasă se va reflecta într-un discount la prețul aparatului, te înșeli amarnic. Tot de la 1000 de dolari începe iPhone 12 Pro în state, valoare care se va transpune în aproximativ 5100 lei în România.

Ca pachetul de vești proaste să fie complet, în timp ce ajungi să dai vreo 50 de euro pe ce ți-a scos Apple din cutie, compania a decis să aplice același tratament costisitor și vechilor terminale pe care continuă să le comercializeze. Astfel, dacă plănuiești în perioada următoare să-ți cumperi un iPhone XR, iPhone 11 sau iPhone SE (2020), toate acestea vor fi livrate doar cu cablul de încărcare, fără încărcător la priză sau căști.

Oferta ”imbatabilă” va supără multă lume, dar este improbabil să ducă la scăderea numărului de clienți Apple. Ca un gest drăguț, cel puțin pe site-ul oficial din America, gigantul din Cupertino a decis să reducă cu 10 dolari prețul la căștile EarPods, până la 20 de dolari. Astfel, plătești 40 de dolari pe căștile și cablul pe care Apple ți le oferea gratuit până acum, în prețul unui iPhone. Este improbabil ca aceleași discounturi să se vadă și în România.

Ca o notă de subsol, o excepție parțială de la regula de mai sus se produce în Franța, unde legislația în vigoare interzice producătorilor de telefoane să vândă dispozitive fără căști în pachet, din motive de accesibilitate. Încărcătorul va dispărea și de acolo.