06 iul. 2020 | 12:42

Cum îți iei casă în vremuri de criză: oferta care-ți promite că nu te lasă cu datorii mari

BANI
Cum îți iei casă în vremuri de criză: oferta care-ți promite că nu te lasă cu datorii mari

Constructorii de case trebuie să se adapteze noilor vremuri de criză și să vină cu oferte atrăgătoare pentru a-și vinde locuințele. Multe dintre ele sunt ansambluri rezidențiale, ridicate înainte de apariția pandemiei. Iar planurile le-au fost date peste cap. Iar acum caută să se adapteze.

Dacă te uiți în această perioadă pe site-urile cu anunțuri imobiliare, o să observi câteva schimbări. Pe de-o parte, chiriile au scăzut, iar proprietarii mai lasă la preț tocmai pentru a fi siguri că-și găsesc chiriași și nu stau cu locuințele goale.

Pe de altă parte, în primele șase luni ale anului s-a observat și o creștere a prețurilor pe zona de case. Pandemia i-a făcut pe mulți să-și dorească o locuință cu curte și eventual într-o zonă cu aer cât mai puțin poluat. La apartamente n-au fost mari schimbări în afara celor dictate de piață.

Dar constructorii care au ridicat ansambluri rezidențiale riscă să rămână cu locuințele nevândute. Pentru că oamenii preferă să țină de bani și să nu se arunce în achiziții costisitoare. Așa au apărut ofertele care presupun un avans mai mic și un timp mai mare în care poate fi achitată integral locuința.

Cum îți iei casă în vremuri de criză

Una dintre soluții vine de la o firmă din domeniul imobiliar: un avans de doar 10% – față de 15% cât se percepea în mod normal și plata locuinței în următorii 15 ani de la finalizare. Prime Kapital susține că e un program pentru achiziția de locuințe gândit pentru a veni în sprijinul cumpărătorilor și îi susține în decizia de a achiziționa o locuință în această perioadă de „nouă normalitate”.

În ofertă se mai regăsește și garanția returnării avansului plătit dacă locuința nu e finalizată la timp, eliminarea riscului de creștere a prețului în viitor, reduceri de preț semnificative precum și posibilitatea contractării unui credit de la dezvoltator pentru achitarea restului de preț.

E o ofertă care, la prima vedere, reprezintă avantaje pentru ambele părți. Clienții se pot muta îndată ce locuința e finalizată, iar dezvoltatorul își recuperează banii, chiar dacă într-o perioadă mai lungă de timp.  Spre exemplu, pentru o locuință cu un preț total de 85.000 de euro, se va achita o chirie lunară de numai 158 euro în primul an. Suma se scade din prețul total al locuinței.

O a doua variantă ar fi posibilitatea obținerii unui credit de la dezvoltator pentru maximum 75% din valoarea locuinței la momentul încheierii contractului de vânzare.

„Pandemia COVID-19 aduce cu sine o nouă criză: neliniștea cauzată de incertitudine. Tindem să ne generalizăm temerile și să le transferăm, în mod rațional sau nu, asupra fiecărui aspect al vieții noastre, refuzând să acceptăm că această pandemie și efectele ei asupra vieții noastre și ale economiei sunt temporare.  Achiziționarea casei în care vom locui este o decizie care necesită o viziune pe termen lung a nevoilor și a dorințelor noastre. Criza COVID-19 adaugă o condiționare suplimentară în procesul nostru de decizie, determinându-ne să amânăm luarea unei hotărâri importante din cauza temerilor noastre și a incertitudinilor cauzate de noile realități cotidiene. FlexAssist Solidarity permite clienților noștri să elimine o mare parte din aceste incertitudini  oferind o  soluție flexibilă ce le permite să se adapteze schimbărilor într-un viitor care, pentru mulți, va presupune o perioadă de insecuritate financiară.”
Maggie Kitshoff, Residential & Office Managing Director Prime Kapital.