Cum faci jailbreak pe iPhone: hackerii au spart chiar și cea mai nouă versiune

Cum faci jailbreak pe iPhone: hackerii au spart chiar și cea mai nouă versiune

Operațiunea de jailbreak pe iPhone era obișnuită în primii ani de când Apple a lansat ecosistemul. Dar, în timp, compania a întărit securitatea și hackerilor le-a fost mai greu să furnizeze o soluție de jailbreak. Cel puțin până acum.

Soluția de jailbreak de acum funcționează pe iOS 13.5, dar și pe versiuni mai vechi, până la iOS 11. A fost dezvoltată de echipa unc0ver și, deocamdată, nu sunt cunoscute vulnerabilitățile care le-au permis să obțină acces la sistemul de pe iPhone.

Ce urmează acum e ca Apple, cel mai curând, să vină cu o actualizare care să repare asta. Totuși, nu-i chiar o surpriză că cineva a reușit, în sfârșit, să creeze o unealtă de jailbreak. Apple are tot mai multe probleme în a ține sistemul sigur, mai ales odată cu iOS 13.

Ce înseamnă jailbreak și de ce ai nevoie dacă vrei să faci așa ceva pe iPhone?

Spre finalul lui 2017, ModMyi și ZodTTD/MacCiti și-au sistat activitatea pe Cydia, centrul dedicat soluțiilor terțe pentru telefoane jailbreakuite. Practic, au anunțat sfârșitul acestei perioade cu magazine terțe de aplicații, dar și soluții de jailbreak.

Termenul de jailbreaking provine, de fapt, dintr-o expresie folosită la sistemele de tip Unix în care device-ul este scos din „pușcărie”, adică îsi pierde restricțiile impuse de sistem.

Jailbreak pe iPhone a început încă de la primul dispozitiv, și anume iPhone 2G în 2007. Oferă posibilitatea de a instala aplicații, teme sau diferite fișiere care în principiu nu sunt autorizate de Apple, ba chiar interzise pe sistemul de operare. Firesc, a fost vorba și de piraterie. Puteai lua aplicații care pe App Store costau mult. Sau, pur și simplu, costau, iar pe Cydia erau gratis.

iOS 11 a fost unul dintre cele mai consolidate sisteme de operare ale Apple. Soluția de jailbreak a întârziat și-asta a contribuit la scăderea interesului. Iar aplicațiile au devenit mai bune și, cumva, piața s-a maturizat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: