22 nov. 2020 | 16:35

Cum calculezi rapid sume în Microsoft Excel sau înmulțiri

ACTUALITATE
Cum calculezi rapid sume în Microsoft Excel sau înmulțiri

Microsoft Excel este unul dintre cele mai complexe soluții software ieșite vreodată din Redmond. Nu trebuie însă să folosești Excel doar pentru operațiuni complicate.

În urmă cu ceva timp, am făcut un tutorial stufos prin care explicam mecanismele pe care trebuie să le ai în vedere dacă vrei să începi să lucrezi cu formule în Excel. Îl găsești aici. Pentru că s-ar putea totuși să nu îți dorești efectuarea unor formule foarte stufoase, m-am gândit că ar fi utilă și o prezentare a unor operațiuni mai simple în același program din suita Office de la Microsoft.

Pentru a efectua sume în Excel, ai mai multe posibilități, dar toate implică o formulă. Același principiu se aplică și în cazul unei înmulțiri. Cel mai simplu scenariu este să ai un șir de numere precum în captura de ecran de mai jos. Pentru afla suma salariilor, tasează în orice celulă din aceeași coală ”=sum(C2:C10)” fără ghilimele și confirmă cu Enter, pentru a vedea rezultatul.

Dacă nu vrei să scrii de mână referințele către celule, este suficient să tastezi ”=sum(” fără ghilimele, iar după ce ai deschis paranteza, să selectezi toate celulele pentru care vrei să calculezi suma. Dacă respectivele celule sunt una după ala, de sus în jos sau de la stânga la dreapta, ține apăsat pe tasta shift, fă un click pe prima și ultima celulă.

Dacă celulele pe care le dorești adunate nu sunt succesive, ține apăsată tasta CTRL, după ce ai deschis paranteza rotundă și fă click pe fiecare celulă în parte. Vei vedea că se selectează, iar referința către ele este completată în câmpul aferent formulei din bara de meniu. După ce ai terminat de selectat, nu uita să închizi paranteza rotundă și să confirmi cu Enter pentru a vedea rezultatul calcului.

Procesul pentru a calcula o înmulțire este absolut identic cu tot ce am descris mai sus, cu mențiunea că formula pe care o vei folosi este ”=product(C2:C10)”, fără ghilimele.

formula forma generala

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele