Cum au ajuns românii să fie codașii Europei la folosirea internetului

Cum au ajuns românii să fie codașii Europei la folosirea internetului

Internetul e parte din viața tuturor în zilele noastre. România are parte de viteze extrem de bune, dar nu prea se bucură din plin.

Din când în când, Eurostat – oficiul european de statistică, instituția care vine cu datele oficiale – mai vine cu câte o analiză. Și, de regulă, România e pusă în coada clasamentului atunci când vine vorba de digitalizare și internet. Primele locuri sunt ocupate de români doar când vine vorba de ceva negativ precum sărăcie și venituri mici.

Așa se întâmplă și cu internetul. România e în coada clasamentului, alături de țara vecină – Bulgaria. Hai să vezi datele oficiale.

Românii și internetul

România și Bulgaria ocupă ultimele locuri în UE atuni când vine vorba de folosirea internetului. În medie, 87% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani din Uniunea Europeană au declarat că, anul trecut, au folosit internetul în ultimele trei luni.

Pe ultimele locuri sunt, însă, românii și bulgarii. În dreptul României, care ocupă penultimul loc, stă un procent de 74%, iar Bulgaria – 68% potrivit datelor Eurostat.

La polul opus sunt țările mai dezvoltate, evident. Statele UE unde aproape întreaga populaţie cu vârsta între 16 şi 74 de ani a folosit internetul în 2019 sunt Suedia (98%), Danemarca (97%) şi Luxemburg (96%). Eurostat subliniază că utilizarea Internetului în UE a crescut rapid în ultimii ani, în condiţiile în care în anul 2007 doar 57% din persoanele cu vârsta între 16 şi 74 de ani au utilizat Internetul, pentru ca în 2013 să ajungă la 75% şi la 87% în 2019.

În cazul României, a crescut, dar nu suficient. În aceeaşi perioadă analizată, utilizarea Internetului a crescut de la 24% în 2007 la 50% în 2013 pentru ca în 2019 să ajungă la 74%.

Pentru ce folosesc europenii internetul

Când vine vorba de folosirea internetului, datele Eurostat arată că acesta este utilizat preponderent pentru a trimite sau a primi e-mail-uri (75%), pentru a găsi informaţii despre bunuri şi servicii (68%), pentru mesagerie instant (67%) şi ştiri online (63%).

De asemenea, o mare parte din persoanele cu vârsta între 16 şi 74 de ani din UE folosesc internet banking (58%), pentru reţele sociale (57%), pentru a căuta informaţii referitoare la sănătate (55%), pentru a asculta muzică (53%) şi a efectua telefoane sau apeluri video (52%).

Românii sunt pe ultimul loc în UE la folosirea internetului când vine vorba de găsire informaţii despre bunuri şi servicii (33%), pentru mesagerie instant (38%), pentru a citi ştiri online (40%) sau când vine vorba de Internet banking (8%)